Любопитно

Проф. Георги Янков направи класация на най-успешните министър-председатели на България

В навечерието на Деня на будителите в Хасково ще бъде представена новия труд на заслужилия професор на УНСС Георги Янков. Утрешната проява е организирана от Регионалното историческо дружество, Тракийското дружество и Регионалния център за дистанционно обучение към УНСС.

Книгата на проф. Янков „Най-успешните български министър-председатели 1879–2009“ е първа по рода си в България. Тя е резултат от мащабно проучване, продължило две години. Министър-председателите са оценявани от 56 учени от водещите университети у нас и БАН.

В проучването са включени 31 премиери – тези, които са управлявали година и повече. Оценката на качествата им и постиженията в изграждането на българската държава подрежда най-добрите петима български премиери след Освобождението до 2009 г.: Стефан Стамболов, Петко Каравелов, Константин Стоилов, Александър Малинов и Андрей Ляпчев. Те са имали държавническо съзнание, историческа мисия, изострено чувство за национално достойнство. Водела ги е болезнената грижа за развитието на държавата и нацията, а не личното облагодетелстване, казва авторът. Новата книга ще бъде представена от именития историк акад. Георги Марков.

Проф. д-р Георги Янков е политолог с над 40-годишна научна кариера. Основател и ръководител на катедра „Политология“ в УНСС, която е първата в България, станала член на Европейския консорциум за политически изследвания. Проф. Янков има над 190 публикации. Неговият фундаментален труд „Политологичната мисъл от древността до наши дни“ е претърпял три издания. През 2009 г. професорът е включен в енциклопедията „Научната слава на България“.

Проф. Янков е автор и на история на родното си село Ефрем, община Маджарово. Както Haskovo .info писа, той построи в бащините си двори параклис „Св. Георги Победоносец“, подпомогнат от дарителя Вълчо Баланов.

Книга

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button