Хванаха кашкавал с плесен от хасковска фирма в училище

Регион

Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен е проверила два сигнала за доставка на кашкавал с плесен в училища на територията на Сливен по схемата „Училищно мляко“. Откритите млечни продукти с нарушени опаковки са поставени под забрана от инспекторите и са насочени за унищожаване, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Първият сигнал е постъпил на 25 октомври за доставка на кашкавал с плесен за учениците в Начално училище „Васил Левски“ в Сливен. Веднага е извършена проверка в училището. Установява се, че за периода 22-26 октомври са направени две доставки на български кашкавал от краве мляко от склад в Сливен, собственост на фирма със седалище Ямбол.

При проверката в учебното заведение са намерени бройки кашкавал в срок на годност от същата партида, цитирана в сигнала, произведени от фирма за млечни продукти в Хасково. Кашкавалът е бил с видими петна от плесен. Взетите проби за анализ са изследвани в лаборатория. Според протокола от лабораторния анализ е установено, че опаковката на кашкавала е неплътно прилепнала и страничните повърхности са покрити с плесен.

От склада в Сливен на 22 и 24 октомври са реализирани доставки за детски градини и учебни заведения на територията на града. В склада не са установени налични количества, тъй като остатъкът от тях е върнат в склад на фирмата в Ямбол.

За установеното несъответствие с качеството на кашкавала, ОДБХ-Сливен информира с официални писма директора на ОДБХ-Ямбол, на чиято територия се намира склада на фирмата дистрибутор и директора на ОДБХ-Хасково, на чиято територия е предприятието производител на кашкавала, за предприемане на последващи действия.

От своя страна ОДБХ-Хасково извършва проверка в предприятието производител, при която не са открити налични количества от кашкавал от същата партида. За тази партида са представени лабораторни анализи от изпитване, при които не са установени несъответствия. В следствие на проверката е връчено предписание.

Във връзка с постъпил онлайн сигнал на 29 октомври за кашкавал с плесен в училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Сливен е извършена проверка в училището и е установено, че кашкавалът е от същата партида – доставен е в училището на 23 октомври от дистрибутора в Ямбол. При проверката млечните продукти с нарушени опаковки са поставени под забрана от инспекторите и са насочени за унищожаване.

Директорът на ОДБХ-Сливен с официално писмо уведомява директорите на ОДБХ-Хасково и Ямбол за предприемане на последващи действия.

loading...

4 коментара

  • Какво очаквате от хора който се хранят с такава храна, да бъдат здрави и прочие….

  • Подали сигнал на 29 а кашкавалът е доставен на 23!!!!!Тези безплатни закуски се карат ден за ден!!!!!Какво е правил кашкавалът в училище шест дни????Няма училище в което да има камера за съхранение нито такова в което закуските се носят веднъж седмично!!!!!!Някой прави мръсно на доставчика сигурно има наш човек за нов доставчик!!!!Ще го сложат по схемата стария го изгонихме няма време за обществена поръчка трябва спешно нов!!!!!!

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.