Любопитно

Хасковските тракийци на тържество в Българската екзархия в Истанбул

Голяма група от читалище „Тракия 2008“ и Тракийското дружество в Хасково взе участие в празненството по случай Деня на будителите в Екзархийския комплекс в квартал „Шишли“ на Истанбул.

Генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов поздрави присъстващите гости и сънародници начело с председателя на общността на цариградските българи Васил Лиязе.

Деца от българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ разказаха за делото на будителите, рецитираха стихове и пяха песни. Формацията по художествено слово към читалище „Тракия 2008“ с ръководител Генка Канева изпълни стихове на любими български поети. Потесата Ели Видева прочете свои творби и подари последната си стихосбирка на библиотеката към училището.

Тракийци

Председателят на Тракийското дружество Кирил Сарджев поднесе поредното дарение от книги и албуми на неделното училище. От три години хасковското дружество и читалището са сред приятелите на бълраското средище за духовност. Досега в партньорство с други организации и институции са организирани четири дарителски акции за изпращане на учебници, речници, справочници, художествена литература за деца и възрастни, плакати с националните символи, камерна етнографска сбирка.

Хасковските тракийци бяха щастливи да поздравят лично именитата гостенка на тържеството Фикрие Булунмаз, архитект и главен реставратор на българската църква „Свети Стефан“ в Истанбул, която върна предишния си блясък и се радва на изключителен интерес от български и чуждестранни туристи. Кратката непринудена среща завърши с покана Фикрие Булунмаз да посети Хасково.

Тракийци

Сред гостите на неделното празненство бе и известният художник от село Крепост Христо Панев, който заедно със съпругата си художничката Иваничка Панева участва в пленер в Турция.

Тракийци

Хасковската група поднесе цветя пред бюст-паметника на Екзарх Йосиф, издигнат в двора на Българската екзархия. Паметникът, изграден по идея на българската общност, за да напомня за една от най-ярките фигури на България в борбата за независимост, бе открит преди седмица.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Валентин
Валентин
05.11.2018 17:43 17:43

Браво

Back to top button