Регион

Яхния с катми, обредни хлябове и модерни коледни сладки на площада в Димитровград

Фестивал на зимната обредност и коледарските песни заедно с кулинарно изложение „Коледна трапеза“ започна на Игнажден на площада в Димитровград. Според традициите от този ден започва честването на празниците, обясниха участниците.

Докато на сцената 11 местни състава представят обичаи, характерни за това време на годината, край нея бяха наредени софри с традиционни и модерни коледни ястия. Броят им е над 200, а в приготвянето са участвали 135 души. Те са от цялата страна, но най-вече от района.

Сред гостите най-много интерес предизвикаха интересни обредни хлябове и едно малко позабравено ястие от близкото село Тракия. Става въпрос за типична яхния с лук и пилешко, но поднесена с катми. Димитрина Янева разказа, че това ястие е било на почит преди много години и се е готвело доста често във всеки дом. Първо се приготвят катмите, а след това и яхнията, която се слага върху тях в тава и се запича.

Въпреки че на пръв поглед им се стори странно събралите се жени бяха категорични, че ще опитат да приготвят ястието.

Ястията на изложението са разделени в категории обредни пити и погачи, постни и месни ястия и сладки изкушения. Сред тях са и творбите на ученици от професионалната гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
таралежко
таралежко
20.12.2018 14:06 14:06

А тия храни кога ще могат да се ядът или ще се чака кмета да призове –нека яденето да започне сега Малииииииии всички цигани от кв Мирийно са там и вече се облизват

Back to top button