Любопитно

Тракийки извиха хоро на Бабинден в Хасково, празнуваха и в Криво поле

Бабинден беше отпразнуван в Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия 2008“ в Хасково.

Прабабата Недялка Демирева и младата булка Анета Георгиева пресъздадоха традиционния за този ден обичай. След това всички жени се хванаха на голямо хоро. Имаше песни, рецитал и празничен обяд.

Празник

Недялка Демирева призова младите хора да не се отдават толкова на материалните неща, а да мислят повече за семейството и създаването на деца. Тя посочи, че сега деца се гледат по-лесно от едно време, защото вече има по-добри условия за това.

„Призванието на всяка жена е да бъде майка. Най-голямото щастие и богатство са децата. Голям поклон пред всички акушерки, гинеколози и целия медицински персонал за тяхната работа“, каза още щастливата прабаба.

В Криво поле също празнуваха Бабинден според отколешните традиции. Жените се събраха заедно, за да се върнат към младостта и да си спомнят кога те са станали майки и кои са били „бабите“, които са помогнали, за да се родят рожбите им.

Бабинден

В читалище „Пробуда 1905“ беше пресъздаден традиционният ритуал по поливане на най-старата акушерка. Днес почит и благодарност жените изказаха на 90-годишната баба Дорка Гугова. Тя разказа как нейната свекърва е била една от най-тачените акушерки в Криво поле и как благодарение на уменията й в селото са се родили стотици деца.

Бабинден

„Колкото са пръските от водата, толкова да са й децата“, така бабуващата жена е наричала някога, припомни секретарят на читалището Севда Гигелова. Деца и възрастни после заедно пяха песни и се веселиха, за да покажат, че новият живот се посреща с веселие и с радост.

Празникът в Криво поле беше организиран от ГЕРБ-Хасково. Гости на тържеството бяха членът на общинското ръководство Милена Трендафилова и общинските съветници Динко Тенев и Румен Стоянов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
читател
читател
21.01.2019 17:33 17:33

Браво, така се пазят традициите!

Читател каза.
Читател каза.
21.01.2019 20:34 20:34

Похвално е всичко ,което се прави за опазването на традициите,дано тези добри примери да се множат и развиват във всичко,което крепи националния дух!

Back to top button