Любопитно

Нов сборник „Занаяти и търговия“ издаде свиленградският музей

„Занаяти и търговия“ е новият сборник от поредицата издания за историята на Свиленград.

Публикувани са проучвания на най-разпространените занаяти в района, представени на националната научна конференция в града „Занаяти, търговци, пазари: социално – икономическо развитие на тракийските земи“. Тя бе организирана от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, общината и свиленградския музей.

Автори на разработките са научни работници, музейни експерти и краеведи от София, Стара Загора,Свиленград, а също от Гърция. Сред тях са и известните хасковски историци доц. д-р Георги Граматиков, д-р Виолета Костова, д-р Красимира Узунова.

Любопитни са събраните факти за село Левка, чиито запазени оръдия и произведения на труда, майсторски свидетелства, показват развитието на различните занаяти през годините. Според един общински отчет от 1936 г. в селото се упоменават 15 занаятчии. Най-почитани са майсторите коларо-железари и дърводелците. От 1920 г. в селото има представители и на ковашкия занаят. Като стар лозарски район в селото не липсват и бъчварите.

Новият сборник бе представен снощи в Градската библиотека на Свиленград.

Музеят съхранява във фондовете си ръчно точена коприна, домашно щамповани платове, облекла, стара плетачна машина и други експонати – свидетелство за различните занаяти в този край.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button