Хасково

Журналист осъди община Харманли за отказана информация

Хасковският административен съдХасковският административен съд уважи жалбата на харманлийския журналист Иван Атанасов и осъди община Харманли да му предостави искания от него доклад на Агенция за държавна финансова инспекция, който описва нарушения от ръководни кадри в администрацията.

Сагата между Иван Атанасов и община Харманли започнала през септември миналата година. Тогава журналистът подал заявление по Закона за достъп до обществена информация, с което поискал от кмета на общината да му бъде предоставен въпросния доклад и заключението по него.

11 дни по-късно Иван Атанасов получил писмен отказ от градоначалника. В него се казва, че исканата информация се съхранява в Агенция за държавна финансова инспекция и може да бъде получена след подадено заявление до директора й. Според Закона за достъп до обществена информация обаче „всеки орган, който разполага с исканата информация бил длъжен да я предостави при поискване“.

В тази връзка Хасковският административен съд определи, че отменя решението на кмета на Харманли за отказ на достъп до обществена информация и го задължава в 14-дневен срок от влизане на решението в сила да предостави искания от журналиста Иван Атанасов доклад.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14 – дневен срок от съобщаването му.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button