Любопитно

Отпечатаха том II на Енциклопедия „Тракия“

Излезе от печат том II на Енциклопедия „Тракия“, издание на Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт.

В том II са представени етнографията, фолклора и езиковите особености на тракийските българи. Автори са изследователите Стоян Райчевски, доц. д-р Валентина Ганева-Райчева, д-р Ваня Иванова, доц. д-р Ваня Стоянова, доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Георги Митринов. Страниците поднасят информация и за регион Хасково.

Редакционната колегия включва имена на изявени български учени: акад. Георги Марков, чл. кор. проф. Васил Проданов, чл. кор. проф. Иван Гранитски, чл. кор. проф. Георги Михов, проф. Стати Статев, проф. д-р Иван Маразов.

В том I, за който Haskovo.info писа, е представена в синтезиран вид борбата за освобождението на тракийските българи, личностите, участвали в тази борба, прогонването, от родните им места, избиването на хиляди тракийци и ограбване на имуществото им, тяхната съдба след Балканската и Първата световна война до наши дни. Той беше публикуван през 2022 г.

Първата среща на енциклопедията с читатели ще бъде на 29 май в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Следващата седмица е представянето в Ивайловград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button