Любопитно

Български и турски археолози се срещнаха в Ивайловград

Поредно издание на международния семинар между Националния исторически музей и известни археолози от Турция се състоя с домакинството на Общински исторически музей Ивайловград и Антична вила „Армира“.

Сред водещите археолози от югоизточната ни съседка бе проф. д-р Мехмет Оздоган, почетен професор на Университета в Истанбул, доц. д-р Зейнеп Ерес от Истанбулския технически университет, Шафак Нергиз и Пелин Доган от Университета в Къкларели.

Техните доклади за археологическите открития от праисторията на Одринска Тракия станаха причина за оживени дискусии за приликите и разликите между археологическите материали, както и подходите за опазване на културното наследство.

Националният исторически музей бе представен от своя директор доц. д-р Бони Петрунова, както и от проф. дин Иван Гацов и гл. ас. д-р Петранка Неделчева. Доклад изнесе и д-р Филип Петрунов, изследовател на крепостта Лютица край Ивайловград.

Семинарът под мотото „In vino veritas“ се фокусира върху изследването на винопроизводството и селското стопанство в района на Тракия. Бяха представени археологически обекти и находки, хвърлящи светлина върху древните земеделски инструменти, техники и практики, отнасящи се до производството и консумацията на вино в региона.

Посочена бе важната роля на виното в социалния, икономическия, религиозния и културния живот в региона на Тракия от бронзовата епоха до Късното средновековие. Обсъдени бяха древните практики, оформили модерното лозарство в района, развито и в наши дни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button