Регион

Кислород 5 пъти под нормата убива рибата в язовир „Черногорово“, глобяват завод

Ниското съдържание на разтворен кислород във водите на язовир „Черногорово“ край едноименното димитровградско село е причина за мъртвата риба в края на миналата седмица, съобщават от РИОСВ-Хасково.

Както Haskovo.info писа проверките бяха извършени на 18 и 19 август и предварителните резултати показаха липса на достатъчно кислород във водоема. Сега анализите сочат, че съдържанието на разтворен кислород в язовира е много ниско – от 3 до 5 пъти по-малко от нормата за добро състояние. Това е довело до измиране на рибата, като са засегнати най-вече екземпляри от вида бяла риба, която е силно чувствителна към нивото на кислород във водата. Причини за изчерпване на разтворения кислород във водоемите са високите летни температури, липсата на циркулация на водата и наличието на биогенни елементи – фосфор и азот във водите.

Яовирът се ползва от „Неохим“ за промишлено водоснабдяване. Помпената станция черпи води от река Марица, на 2 – 3 км след заустването на колекторите на завода и на ГПСОВ – Димитровград. Те също са проверени и не бяха установени отклонения от нормалния режим на работа на ГПСОВ – Димитровград през юли и август.

„Неохим“ е в период на капитален ремонт, но продължава да изпуска отпадъчни води. Взетите по време на проверките проби от двата колектора за промишлени отпадъчни води доказват неспазване на определените норми по показател активна реакция и амониев азот за единия колектор и нитратен азот за другия, допълват от екоинспекцията. Наа дружеството ще бъде съставен акт за нарушение на изискванията на Закона за водите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button