Важно

Хасковските аптекари вече не дават антибиотици без рецепта

Янка Петева - Табакова

Янка Петева – Табакова

Антибиотици, лекарства за високо кръвно, стомах и бъбреци без рецепта вече не се продават в аптеките в Хасково, установи проверка на Haskovo.info. Изискването влезе в сила с новата Наредба на Министерството на здравеопазването за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

Стриктно спазваме наредбата и не продаваме лекарства без рецепта, каза за Haskovo.info председателят на Сдружението на фармацевтите в града Янка Петева – Табакова. По думите й такъв тип лекарства и преди е трябвало да се отпускат само с рецепта, но липсата на контролен механизъм е довел до пренебрегване на изискването. Въпреки това много са малко хората, които си предписват сами лечение или се доверяват на написаното в интернет, каза Табакова.

В Хасково има около 30 работещи аптеки и според новата наредба на гишетата във всяка една от тях ще работят само магистър- фармацевти. Помощници и стажанти нямат право да обслужват сами клиентите.

В аптеките все пак ще се продават без рецепта някои от най-често купуваните медикаменти като аналгин, аспирин, парацетамол, прахчета за простуди, витамини, а също и хранителни добавки и козметика.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
27.03.2009 16:36 16:36

Това е най-голямата простотия която може да бъде измислена някога.Не може човек с хипертония, който пие лекарства всеки ден, купувайки ги без рецептурна книжка да виси пред кабинета на личния си лекар през 28 дни.Много ми е интересно кой работодател ще позволи на служителя си да отсъства от работа минимум половин ден всеки месец, та даже и по два пъти. Просто това е върха на айсберга.

Гост
Гост
27.03.2009 19:21 19:21

Не е точно така. До колкото знам на рецептите ще има посочен срок. И в рамките на този срок ще може да са купува едно и също лекарство, когато на пациента му е необходимо.

Back to top button