Любопитно

Откриват паметна плоча на народната певица Кичка Савова

В събота в свиленградското село Сладун се открива паметна плоча на популярната народна певица Кичка Савова (1934 – 2018).

Идеята е на кмета на селото Стефан Стоянов и на настоятелството на читалище „Изгрев 1928“. На церемонията са поканени семейството на Кичка Савова, нейни ученици и всички, които ценят делото ѝ.

Плочата-барелеф е монтирана на площада в родното място на певицата, където всяка година се провежда събор-надпяване „С песните на Кичка Савова“. На него пристигат участници от цяла България.

Кичка Савова е една от най-значимите ни народни певици, оставила ярка следа с богатия си репертоар и безрезервното си преклонение пред тракийската фолклорна традиция. Тя остави десетки записи и сборници с издирени от нея народни песни.

Богатият й репертоар включваше около 600 песни, голяма част от които са събрани в дискове, касети и грамофонни плочи. Първите й записи в БНР датират от 60-те години на миналия век. Автор е на автобиографичната книга „Живот, отдаден на песента“, която съдържа 163 нотирани песни. Като солистка на старозагорския ансамбъл „Загоре“ и в състава на различни концертни формации Кичка Савова е излизала на сцени в Италия, Русия, Гърция и още много страни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button