Външни публикации

Съвети как да изгоним мишките

Мишката попада в категорията на малките гризачи, които обаче могат да причинят големи вреди. Най-притеснителното е, че те живеят в близост до хората, с цел по-лесен достъп до храна, и с това заплашват не само благосъстоянието на дома, но здравето на самите живущи. Доказано е, че са способни да причинят повече от 30 заболявания, сред които са лаймската болест и други остри инфекциозни заболявания. Поради вида си – гризачи – те нанасят големи поразии върху дома, като могат да изгризат шкафове, под и други повърхности. Хората в провинцията водят борба с мишките и в посевите и градините си, където те отново могат да се натрапят. На територията на страната ни най-често се срещат три вида мишки – домашна, полска и горска. Последните две по-често обитават дома, когато търсят топлина – през есента или зимата.Те имат свои скривалища, от които обикновено излизат нощем и търсят храна – в кухнята и кофите за боклук.

Какво да направим, за да се отървем от мишките

Запълване на отвори и дупки

Всички места, от които могат да се промъкнат натрапниците, трябва да бъдат запълнени. По този начин ще спрете и нахлуването на още такива, като в този ред на мисли е редно да споменем, че трябва да пазите вратите на дома затворени.

Поддържайте висока хигиена и бъдете наблюдателни

Изхвърляйте често боклука си, мийте мръсните съдове, не оставяйте храна на леснодостъпни места. Ослушвайте се къде усещате движението на мишките и колко най-вероятно са те. Това е важна информация при борбата с тях.

Какви са конкретните варианти при борба с мишки

Капан

Добрият стар капан няма как да не бъде споменат на първо място. Той е отличен вариант, ако мишката е само една. Предлагат се много разновидности – от старите железни капани (които са най-хуманни) до електрически, които нанасят шоков удар на мишката и след това просто трябва да я изхвърлите. Важното в капана е да сложите точната примамка, да го местите в зависимост от това къде е шума и да бъде по ъглите – където най-често се движат.

 

Дератизационни кутии

В общия случай се поставят от екип от специалисти. Те са изолирани от атмосферни условия и евентуален контакт с деца или други животни. В тях има специални препарати, които са изключително отровни и водят до смърт на животното.

Ленти/листове с лепило

Лепилото е специално, намазва се на листове или ленти, през които, минавайки мишката се залепва и не може да избяга. След, което идва вашият ред да се отървете от нея.

Ултразвукови уреди против мишки

Те издават специален ултразвуков шум, недоловим за човека, но изключително отблъскващ за гореспоменатите гризачи. Той ги държи далеч от жилището ви.

Back to top button