Любопитно

Хасковското читалище „Тракия“ показва на малкия екран характерни ястия

Популярен телевизионен канал засне в Хасково приготвянето на ястия, характерни за тракийската кухня. В ролята на домакини влязоха дами от читалище „Тракия 2008“.

Пред обективите на двете камери те показаха как се точи баница и тракийски зелник, как се прави кокошка върху катми, как на огъня бавно къкрят яхнии от булгур и от нахут. Потомките на тракийските бежанци разказаха за обичая смигал, с който само в женско обкръжение със сладка почерпка се отбелязвал 40-ия ден от раждането на детето, с благословии за здраве и късмет. Не по-малък интерес предизвика десертът ушмар, поднасян на кумове и на други важни гости. Апетитно ухание се разнесе и от тенджерата с позабравеното днес ястие от лук и сушени сини сливи.

Тракийци

Всичко бе направено по рецепти, донесени от Одринска и Беломорска Тракия от майки и баби и предавани на следващи поколения.

Заради голямото кулинарно многообразие телевизионният екип засне не един, а два епизода за своето предаване, което връща на зрителите вкуса на бабините гозби и на детството. Те ще бъдат излъчени през октомври.

Тракийци

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button