Любопитно

Жени и деца с „Кокоша църквичка“ в Ябълково

Древният обичай „Кокоша църквичка“ представиха днес в димитровградското село Ябълково.

Той се организира от Народно читалище „Христо Ботев 1871“ в парка пред Славянския дом. От стари времена в периода между Петковден и Димитровден, когато се прибере последната зърнена култура – царевицата и последните есенни плодове и зеленчуци, се прави така наречената „Кокоша църквичка“ в Ябълково. Всяка махала в селото си прави такава, задължително на кръстопът. Присъстват само жени и деца. Това отбелязване на края на упорития полски труд и прибиране на последната есенна реколта, се прави за благодарност към майката земя и природата, за добрата реколта и пълните с жито хамбари.

Ябълково

На кръстопът на земята се постилат черги и хасъри, а върху тях се слагат кръгли масички. Най-възрастната жена от махалата приготвя задължителната за този празник червена пилешка каша, а всяка друга носи нещо приготвено от нея за общата трапеза – печена тиква, тиквеник, баница, масленица, ошав, пуканки, варена царевица, питка и др. На този ден задължително се правят колачета или малки кръгли питки, които жените даряват на децата. По време на празненството не се позволява на мъж даже да преминава около кръстопътя. Задължително той трябва да се отбие от него. Ако престъпи тази забрана, той ще бъде подгонен от някоя от жените с харманската метла. Празникът приключва преди залез слънце.

След като всички гости си тръгнат най-възрастната жена помита с харманската метла остатъците от храна, които са паднали на земята, за да ги даде след това на животните.

Снимки: Дениз Карекинян

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button