Любопитно

Жени и деца с „Кокоша църквичка“ в Ябълково

Древният обичай „Кокоша църквичка“ представиха днес в димитровградското село Ябълково.

Той се организира от Народно читалище „Христо Ботев 1871“ в парка пред Славянския дом. От стари времена в периода между Петковден и Димитровден, когато се прибере последната зърнена култура – царевицата и последните есенни плодове и зеленчуци, се прави така наречената „Кокоша църквичка“ в Ябълково. Всяка махала в селото си прави такава, задължително на кръстопът. Присъстват само жени и деца. Това отбелязване на края на упорития полски труд и прибиране на последната есенна реколта, се прави за благодарност към майката земя и природата, за добрата реколта и пълните с жито хамбари.

Ябълково

На кръстопът на земята се постилат черги и хасъри, а върху тях се слагат кръгли масички. Най-възрастната жена от махалата приготвя задължителната за този празник червена пилешка каша, а всяка друга носи нещо приготвено от нея за общата трапеза – печена тиква, тиквеник, баница, масленица, ошав, пуканки, варена царевица, питка и др. На този ден задължително се правят колачета или малки кръгли питки, които жените даряват на децата. По време на празненството не се позволява на мъж даже да преминава около кръстопътя. Задължително той трябва да се отбие от него. Ако престъпи тази забрана, той ще бъде подгонен от някоя от жените с харманската метла. Празникът приключва преди залез слънце.

След като всички гости си тръгнат най-възрастната жена помита с харманската метла остатъците от храна, които са паднали на земята, за да ги даде след това на животните.

Снимки: Дениз Карекинян

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button