Хасково

Присъда заради паднала топола в Хасково

Жена осъди община Хасково, след като голям клон от топола падна и смачка колата й. Инцидентът стана на 24 септември миналата година при ветровито време.

Колата на жената беше паркирана на паркинга пред сградата на Областната дирекция на МВР. Пристигналите пожарникари премахнаха падналия клон. По-късно жената ремонтирала колата си, като щетите били за 1 920 лв. с ДДС.

ДървоТя отправила искане до общината за извънсъдебно споразумение до 26 октомври 2020 г., но липсвал отговор и завела делото за въпросната сума с лихвата. Според магистратите функциите по поддържане на озеленените площи, уличната пътна мрежа, както и всички останали съоръжения, намиращи се под надзора на общината, са нейно задължение. По тази причина съдът намира иска за доказан в своето основание и по размер. Общината е осъдена да заплати на жената 1 920 лв. – щети по автомобила, ведно с лихвата от датата на предявяване на иска от 6 ноември 2020 г. до окончателното изплащане, както и деловодни разноски в размер на 726 лв. Решението на Хасковския районен съд подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Хасково.

Това не е единственият инцидент с тополи през последните две години в Хасково. Няколко месеца по-рано дърво се стовари върху будка на паркинга между зеленчуковия и промишления пазар в Хасково. През февруари тази година пък силният вятър събори огромна топола върху пешеходна пътека на едно от най-натоварените кръстовища между булевардите „България“ и „Съединение“, като за малко не уби човек.

Заради възрастта им 120 от тополите покрай реката в Хасково са опасни, констатира проверка, назначена от община Хасково. 63 от дърветата бяха обявени за изгнили и започна премахването им. След като приключи премахването на опасните дървета на тяхното място ще бъдат посадени нови тополи, които са мъжки и не цъфтят.

Вятърът събори топола върху кола пред полицията в Хасково

Вятърът в Хасково събори топола върху будка с мъж и жена в нея

Десетки дървета паднаха от силния вятър в Хасковско, села са без ток и вода – ВИДЕО

Нови италиански тополи ще заменят премахнатите край реката в Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
иван
иван
25.06.2021 10:45 10:45

ако юристите в общината не бяха спали, а преценили че ще изгубят (това на всеки друг е било ясно) … щяха да платят 1920, сега 726 отгоре. Честито на хасковлии – ремонтираха не само колата на жената, но и платиха съдебните разноски. Благодарим на Община Хасково се грижи толкова добре за изразходването на нашите данъци !

123
123
25.06.2021 11:41 11:41
Отговор до  иван

По изказването Ви се вижда, че нямате юридическо образование, обаче да се изказвате “компетентно” умеете. Преценката я прави съда, а не адвокатът.

Back to top button