Външни публикации

Еврохолд България изкупува оставащите 33% от ЧЕЗ Разпределение, ЧЕЗ Електро с частичен успех

Пандемията доведе до много големи промени в живота на всички ни. Повечето от тези промени доведоха до негативни реакции и сътресения при инвеститори и компании, които загубиха всичко, което бяха инвестирали.

Въпреки всички тези тенденции, една компания се справи изключително добре и това е „Еврохолд България“. Председател на надзорния съвет, както и основен акционер на компанията е Асен Христов. Именно той е човекът зад този огромен успех, като се нарежда сред успешните трейдъри за 2021 на финансовите пазари.

В средата на ноември източноевропейската електрическа компания B.V. (Eastern European Electric Company или EEEC) предложи да придобие дял от 33% в софийския електро мрежов оператор ЧЕЗ Разпределение България и доставчик на електроенергия ЧЕЗ Електро България. Компанията е със седалище в Холандия и е 100 % собственост на „Еврохолд България“. Нейното предложение бе прието частично от акционерите с миноритарен дял.

Какво се случи от началото на годината

От началото на годината източноевропейската електрическа компания B.V. (EEEC) е придобила 408 552 акции от общо 636 240 акции в ЧЕЗ Разпределение България  и 117 акции от общо 1650 акции в ЧЕЗ Електро България. Документи за извършеното придобиване са изпратени до Българската фондова борса.

Компания „Еврохолд“ успя да осигури нужните средства, за да закупи дъщерните компании на Група ЧЕЗ в България. Миноритарните акционери на ЧЕЗ Разпределение България получиха оферта от 291 лв. за акция. Тя бе приета от 39 юридически и 104 физически лица. В същото време офертата която бе дадена на ЧЕЗ Електро България от ЕЕЕС е за цена от 26 904 лв. за акция. Тази оферта бе приета от осем юридически и единадесет физически лица.

Тръжните оферти, които трябваше да получат ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро, бяха със срок от почти месец, а именно от 15 октомври до 11 ноември. До 22 ноември ЕЕЕС следва да плати около 122 милиона лева, което е цената за придобитите дялове в двете компании.

Какво придоби ЕЕЕС

По-рано през годината, източноевропейската електрическа компания B.V. (EEEC) придоби дялове от 67% в двете цитирани компании, които бяха притежавани от чешката енергийна група ЧЕЗ. Тя стори това като купи и 100% от акциите на:

  • лицензирания търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България
  • компанията за ИТ услуги ЧЕЗ ИКТ България
  • соларния парк Free Energy Project Орешец
  • електроцентралата работеща с биомаса „Бара Груп“,
  • координатора на всички звена на ЧЕЗ Груп в България – ЧЕЗ България.

Цената на сделката е за около 335  милиона евро.

В момента на размяната на собствеността на акциите на ЧЕЗ Разпределение България, тяхната цена се бе повишила с 0.7 %. Така те достигнаха цена от 288 лева, като в същото време акциите на ЧЕЗ Електро България останаха без промяна и продължиха да се търгуват на 27 000 лева.

Председателят на надзорния съвет и основен акционер на компанията Асен Христов коментира, че това е най-голямата сделка, която е правена в България за последните години в сферата на енергетиката. Тя е продължила цели три години, като най-важното в случая е, че е направена с участие на българско дружество и български инвеститор. Христов уточни още, че средствата са дошли по два начина – чрез увеличение на капитала на дружеството „Еврохолд“ със 157 милиона лева на българската борса и чрез заем от няколко големи международни банки и институции. Това прави сделката политически защитена от натиск и вмешателство.

Какво се очаква в бъдеще

Асен Христов смята още, че когато компанията е в страната е много по-лесно за регулаторите да пазят стратегическите цели и националната сигурност на България. Като нов собственик на активите на ЧЕЗ Груп, „Еврохолд“ ще може да доставя услуги на над седем милиона потребители, като ще ръководи повече от 6000 служители в цели единадесет държави в Централна, Югоизточна и Източна Европа.

В заключение

След консолидация на резултатите на всички подразделения на ЧЕЗ Груп, се очаква общите активи на застрахователно-енергийния холдинг да надвишат милиард и половина евро, а оперативната печалба да достигне 120 милиона евро. Съгласно стратегията за развитие на компанията до 2025 година, „Еврохолд“ се надява на приходи от два милиарда евро годишно увеличена оперативна печалба от около 200 милиона евро.

Back to top button