Хасково

Планират изграждането на завод за соларни панели за 150 млн. евро край Хасково

Изграждането на завод за фотоволтаични панели в района на Хасково е обсъдено днес на среща на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер с представители на германската компания AE SOLAR.

Планира се заводът да е последно поколение с годишен капацитет 1 GWp. Предприятието ще е най-голямото подобно в Югоизточна Европа, а инвестицията може да надхвърли 150 милиона евро и да създаде 220 нови работни места в Хасковско, съобщават след срещата от министерството.

Среща

Предвижда се и R&D център за разработване на технологии, както и обучение на инженери и дизайнери към него. Планиран е бизнес инкубатор за стартиращи фирми във възобновяемия сектор.

С представителите на Тракия икономическа зона е било обсъдено и изграждането на въглеродно-неутрален индустриален парк „Тракия икономическа зона-юг“ край Хасково, като проектът ще отговаря на най-високите екологични стандарти, допълват от ведомството.

Haskovo.info припомня, че през месец май от Тракия икономическа зона внесоха в общината инвестиционно намерение за бившето летище „Узунджово“, като общинският съвет даде зелена светлина то да стане индустриален парк. По-късно беше обявена идеята за изграждането на завод за водород на територията на летището.

На последната си пресконференция кметът Станислав Дечев обяви, че на едно от следващите заседания на Министерски съвет се очаква Тракия икономическа зона да получи клас за приоритетен инвеститор, за да се работи по завода за водород.

Искат летище „Узунджово“ за индустриален парк

След двучасови дебати „зелена светлина“ летище „Узунджово“ да стане индустриален парк

Кметът предпразнично: Строят закрития басейн и нови магазини, търсят се варианти за инфраструктурата

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Osman
Osman
27.12.2021 16:53 16:53

Ха дано…Да сме живи и здрави и да видим този ден!След като го отворят дано не започнат с 800-900 лв щат…..

Търсят роби без пари
Търсят роби без пари
27.12.2021 17:29 17:29
Отговор до  Osman

Много е! Ще започнат с минимална заплата 710 лв. и ще викат, че няма качествени работници!
Ей на , Язаки-то умря!

ЕДИН
ЕДИН
27.12.2021 19:31 19:31

Чия земя пазариш ти бе Славчо острото чия?

Venom
Venom
27.12.2021 22:00 22:00

На времето най-плодородните земи превърнаха в заводи в димитровградска околия. Сега същото ще се случи под сянката на соларните панели! Евреи и Германци и соларните панели ще са ни интернационални .

Анонимен
Анонимен
27.12.2021 22:41 22:41

Дано не стане като АРИЕТЕ И ЯЗАКИ
Евтина работна ръка!

Деана
Деана
29.12.2021 10:59 10:59

Целта е да нямаме летище, ясно , че земя друга за завод няма.

Back to top button