Важно

Защо се повишава цената на питейната вода и защо е необходима такса пречистване?

ВиК ХасковоДве са причините за спешната необходимост от увеличение на цената на водата.

На първо място е увеличението на цената на електроенергията, веднъж на 01.07.2010год. и още веднъж на 01.07.2011год., когато беше въведена и цена за достъп до електроразпределителната мрежа. Въпреки тези две увеличения, цената на водата не е повишавана от 2009год, а най-големия разход на дружеството, като цяло, е за електроенергия, поради това че водата се доставя до потребителите чрез електрически помпи. За да запази цената на водата не променена след повишаването на електроенергията, ВиК ЕООД Хасково изчерпа всички възможни методи за подобряване на енергийната си ефективност в рамките на финансовите си възможности – монтирани бяха нови помпи и управление на помпените агрегати и честотно управление, разширена беше диспечерската система със специализиран софтуер и дистанционно управление на помпените агрегати от централен диспечерски пункт, както и преминаване от измерване на ниско напрежение към измерване на средно напрежение. Въпреки тези опити, увеличението на цената на електроенергията продължава да се отразява пропорционално върху разхода за доставяне на вода и налага увеличението на цента на водата. За това всяко бъдещо увеличение на цента на електроенергията ще води и до увеличение на цената на водата.

Втората причина е фактът, че на 03.11.2011год. ВиК ЕООД Хасково прие Пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/. Разходите за дружеството по нея са големи, а приходи няма. Като част от членството на България в Европейския съюз, всяка община е длъжна до 2014 год. да изгради ПСОВ и ако това условие не е изпълнено, то тогава общините ще търпят санкции, които неминуемо отново ще се отразят на джоба на гражданите. Като замърсители на общините, така както сме длъжни да плащаме такса смет, изчислена в промили, за пречистване на отпадъчните води е необходимо да заплащаме и такса пречистване, изчислена в кубици. Важно е да се отбележи, че дори и в община Свиленград, където ще започва изграждането на ПСОВ според европейските условия, ще бъде включена такса пречистване, след пускането и в експлоатация.

Прилагаме сравнение на досегашните цени и цените предварително декларирани от ДКЕВР

Цени:

Цени от 2009г. до момента за м3

Проекто-решение
на ДКЕВР от 20.12.2011г.
за гр. Хасково

за м3

Проекто-решение
на ДКЕВР от 20.12.2011г.
за други градове
/без община
Маджарово/ за м3

Помпена – доставяне

1.83 лв.

1.88 лв.

1.88 лв.

Отвеждане (канал)- битови и промишлени

0.10 лв.

0.11 лв.

0.11 лв.

Пречистване на отпадъчни води:

 

 

За битови и приравнени
към тях обществени,
търговски и др. потребители

0.00 лв.

0.43 лв.

0.00 лв.

ОБЩО цена без ДДС

1.93 лв.

2.42 лв.

1.99 лв.

ОБЩО цена с ДДС

2.32 лв.

2.90 лв.

2.39 лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button