Хасково

След 3-годишно прекъсване млади учени отново презентираха напредъка на астрономията в Хасково

11-ият годишен Семинар на природните науки „По стъпките на Хелиос“ се проведе на втория ден на Коледа в хасковския Младежки център.

Младите учени и възпитаници на астрономическата обсерватория в Хасково с ръководител Йоанна Кокотанекова се събраха отново след 3-годишно прекъсване заради пандемията. Тогава срещите бяха предимно онлайн.

Свои доклади пред аудиторията презентираха главният асистент д-р Мирослав Радомиров от катедра „Теоретична физика“ на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доцент д-р Камен Козарев и главен асистент д-р Росита Кокотанекова – двамата от Института по астрономия с НАО „Рожен“ при БАН.

АстрономияHaskovo.info припомня, че наскоро д-р Росита Кокотанекова стана една от трите лауреатки на националните стипендии „За жените в науката“. На хасковлийката е кръстен астероид. На днешния семинар тя говори за кометите и тяхното изучаване.

АстрономияТемата на д-р Мирослав Радомиров беше „Термодинамична стабилност на черни дупки в анти-де ситер“, а презентацията на д-р Камен Козарев беше върху развитието на радиотелескопа LOFAR-BG.

АстрономияСеминарът се организира от Астрономическата обсерватория при Младежкия център и Астрономически клуб „Хелиос“ – Хасково. Той се провежда традиционно по Коледа.

Д-р Росита Кокотанекова е сред лауреатките на стипендиите „За жените в науката“

Кръстиха астероид на д-р Росита Кокотанекова от Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button