Важно

Пожарникарите предупреждават: Започва огненият сезон

Пожар, илюстрацияТревожна статистика за неспазване на закона водят хасковските пожарникари. Въпреки многобройните напомняния, хората продължават да палят огън и да предизвикват инциденти. Затова и служителите на Районното управление „Пожарна безопасност и защита на населението” разпространяват листовки с рисковите ситуации.

С настъпването на пролетта и повишаването на дневните температури, собствениците и ръководители на обекти в потенциално опасните зони на населените и извъннаселените места започват почистването на дворове, вилни имоти, земеделски земи от горими отпадъци. Събраните отпадъци се палят без да се спазват необходимите мерки за пожарна безопасност. По този начин пламъците могат да засегнат сгради и съоръжения, земеделски или горски насаждения, а също и нерядко застрашават човешки живот.

Пожар, илюстрацияВъпреки нормативните документи, заповеди и инструкции, целящи повишаване на пожарната безопасност през пролетния сезон, всяка година се намират недобросъвестни граждани, които ги пренебрегват и нарушават като създават опасности както за самите тях така и за други. Наглед безобидни на вид запалвания са причина за развитие на големи пожари, които изпепеляват вилни и стопански постройки, горски масиви и насаждения.

Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. Хасково се обръща към гражданите, ръководителите на земеделски кооперации, частните арендатори и юридическите лица на територията на общината за недопускане на вредни за екологията, неприятни за собствениците и за жителите на населените места последици, да не се допуска запалване на стърнища, слама, суха трева и отпадъци по слоговете, крайпътните ивици и други тревни площи; повишено внимание при боравене с открит огън.

Пожар, илюстрацияОт пожарната припомнят, че една безотговорно хвърлена незагасена цигара или кибритена клечка от пътуващи в автомобил, разсеян пастир или турист, може да стане причина за крупни пожари с тежки последици както за околната среда така и за частната собственост.

При извършване на контролирано изгаряне на растителни отпадъци в частните дворове предварително да се вземат мерки за недопускане разпространението на горенето, никога да не се оставя огъня без наблюдение, а след работа внимателно да се изгаси. Не се допуска паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и изгасяването на огъня при реална опасност от пожар; да не се пали огън на открито във ветровито време.

В случай на пожар задължение на гражданите е да се обадят на тел.112.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
обслужваме пожарогасители
обслужваме пожарогасители
13.03.2015 10:22 10:22

Много е важно когато тези хора ни предупредят, че има доста по – голяма опасност от пожари да бъдем доста по внимателни и да спазваме стриктно всички заръки, ако сме в гората на най обикновен пикник да речем.В повечето случаи пожарите се случват по невнимание и от човешката глупост и небрежност.Ако можем да намалим този риск то нека го направим. Статията ви е много интересна и се надявам да ни информирате често.

Back to top button