Хасково

Учебната година започна с малко моркови и много близнаци

Първи учебен денОколо 24 000 ученици започнаха новата учебна година в Хасково. Броят на първокласниците е малко над 2100. За разлика от други години тържествата в школата в областта преминаха много стегнато.

Зайците в елитните гимназии бяха посрещнати без дъжд от моркови.

По традиция всички училища получиха поздравителни адреси от министърът на образованието, областният управител на Хасково и кметовете на общините в региона.

ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“

Първи учебен денЗа 65-ти път ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ отвори врати за своите внъзпитаници. Над 400 са учениците, които ще се обучават през новата учебна година в гимназията.

Много здраве и творчески успехи пожела новият директор на школото Милена Михайлова. „Вие сами определяте своя живот. Не се обесърчавайта, овладявайте знанието и то ще бъде вашата пътеводна звезда.“, каза в словото си Михайлова. Тя допълни, че през новата учебна година ще търси тясна връзка с бизнеса, за да бъдат специалностите и обучението в професионалната гимназия съобразени с изискванията на работодателите.

Тържеството в ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ уважи областният управител на Хасково Кадир Исов. „Избрах това училище, защото тук има нов директор, който идва с нови амбиции. Училището има възможност да се развива и създава специалисти, от които местната икономика се нуждае“, подчерта губернаторът.

„Новата година започна с най-силната енергия, най-силната емоция, която ако можем да я запазим през цялата година ще донесе истински знания“, коментира началникът на Регионалния инспекторат по образование Мариела Златева, която също бе гост на тържеството. Новият директор на гимназията по механоелектротехника получи букет, придружен с добри пожелания и от предшественика си – пенсионираният директор Ангел Бързев.

Първи учебен ден Първи учебен ден
Първи учебен ден Първи учебен ден
Първи учебен ден Първи учебен ден

ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“

Първи учебен денРекорден брой близнаци започнаха учебната година в хасковската езикова гимназия. Цели пет двойки са приети в 8 клас. Те са в различни класове. Две са в немски паралелки, две в английски е една двойка в паралелката Испански с английски език. Сред двойките близнаци са и синовете на фолк певеца Милко Калайджиев.

Надяваме се, че няма да прилагат номера и да се сменят по време на изпити, коментираха с чувство за хумор учителите. Приемът на близнаци е надпланов, т.е. при класиране на единия, влиза и другия, но той не е част от бройката, а е над нея, обясни директорката на школото Пенка Делиева.

Общо 178 са осмокласниците в ГПЧЕ, а общо близо 900 ученици прекрачиха прага на училището днес. След приветствията от ученици, учители и ръководството, дванайсетокласниците поднесоха подаръци на осмокласниците. Извън сценария и въпреки забраната от страна на преподавателите обаче те подхвърлиха и традиционните за първия учебен ден моркови към „зайците“. Макар че количеството на свежите зеленчуци беше малко, учителите бързо въдвориха ред и спряха атаката. След това първият звънец прикани всички да влязат в класните си стаи.

Първи учебен ден Първи учебен ден
Първи учебен ден Първи учебен ден

 

ПМГ „Акад. Боян Петканчин“

Първи учебен ден710 ученици посрещна днес хасковската ПМГ „Боян Петканчин“. Гимназията е с ремонтиран покрив за 60 000 лв., отпуснати от общината. Със собствени средства от Математическата обновиха ел. инсталацията в сградата.

Все още не е започнало дългоочакваното саниране на сградата. То ще се извършва през учебно време и според директора Тодорка Милева няма да попречи на учебния процес. Ремонтът ще тече в крила, където няма часове, майсторите ще работят следобед и в събота и неделя, когато децата не учат.

Сред гостите на откриването на учебната година в ПМГ бяха депутатът от БСП Смиляна Нитова и почетният гражданин на Хасково, основател и пръв директор на гимназията Дойчо Кръстев. Нитова заяви, че децата й са възпитаници на ПМГ и за това е избрала да гостува тук на 16 септември.

Първи учебен ден Първи учебен ден
Първи учебен ден Първи учебен ден

ПГТ „Александър Паскалев“

Първи учебен денС празнична музика, смях и положителни емоции започна Новата учебна година в обновената сграда на професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ в Хасково.

125 ученици за пръв път прекрачиха прага на училището. Те ще се обучават в специалностите „Кетъринг“, „Организация на хотелиерството“, „Организация на туризма и свободното време“, „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“ и „Производство на сладкарски изделия“. Директорът на гимназията Пенка Георгиева поздрави всички ученици и учители и им пожела успешна и ползотворна учебна година.

В празничната програма се включи и мажоретния състав на училището. Освен с традиционната пита с мед, учениците бяха посрещнати и с моркови, подарък от абитуриентите на гимназията.

Първи учебен ден Първи учебен ден

ПГДС „Цар Иван Асен II“

Първи учебен денНационалният химн постави началото на тържественото откриване на новата учебна година в ПГДС „Цар Иван Асен II“. Дворът на най-голямата професионална гимназия бе изпълнен с много музика, цветя и усмивки. С вълнение и надежда прага на училището пристъпиха най-малките ученици – осмокласниците.

Към всички ученици, учители, родители и гости приветствие поднесе директорът на гимназията Александър Батимов.

Тази година в ПГДС ще се обучават общо 624 ученици, от които 78 осмокласници и 49 новоприети деветокласници. Гимназията ще работи по редица проекти. Стартират дейности по проект, свързан с актуализиране на образователния процес в училището. Той ще се осъществява в сътрудничество с работодател в сферата на Информационниет и комуникационните технологии и парттньор – Майкрософт България ЕООД.

Първи учебен ден Първи учебен ден

Професионална гимназия по селско стопанство

Първи учебен ден120 ученици посрещна днес Професионалната гимназия по селско стопанство. 47 от тях са новоприети. Те са разпределени в две паралелки като едната е задочна форма на обучение.

Тържеството в гимназията започна с издигане на националния флаг и приветствие от страна на директора Маргарита Топалова. Специален гост на церемонията бе земеделският производител Фикрет Махмуд.

Първи учебен денПрез изминалата година хасковското училище реализира проект по национална програма за модернизиране на системата на професионалното образование. Вече е закупен е нов трактор за учебни цели, което ще спомогне за по-доброто и съвременно обучение на възпитаниците на гимназията, коментира Топалова.

Тази година училището очаква одобрение по проект за осъвременяване на учебните кабинети и работилниците.

И през тази учебна година гимназията по селско стопанство предлага курсове за придобиване на правоспособност Твк (колесни и верижни трактори и агрегатирани към тях работни машини) и Твк-3 (специализирана и специална самоходна земеделска техника). Очаква се скоро школото да получи лиценз за категория Твк-М,  даваща право на самостоятелна работа със специализирана самоходна мелиоративна техника.
 

ОУ „Христо Смирненски“

Първи учебен денЗа пръв път от тази учебна година децата в ОУ „Христо Смирненски“ ще учат на една смяна, съобщи директорът Венко Точевски. Това е станало възможно благодарение на обновяването на 5 от стаите в школото.

Така учебните занятия ще започват в 8 часа и най-големите ще приключват около 13:30 часа. Според Точевски новият режим на работа ще е по-удобен за децата.

Днес ОУ „Христо Смирненски“ прие 5 паралелки с първокласници. Общо учениците в хасковското школо са 827. Сред гостите на церемонията бе старши експертът от РИО-Хасково Живка Стайкова.

Първи учебен ден Първи учебен ден
Първи учебен ден Първи учебен ден

СОУ „Св. Паисий Хилендарски“

Първи учебен ден „Озарени от богородичния покров, днес с вяра, надежда и любов тръгваме отново по тайнствените пътеки на знанието, дирейки мъдростта“ – с тези думи започна новата  учебна година в СОУ “Св. Паисий Хилендарски” в Хасково след красивото изпълнение на мажоретния състав на училището.

725 ученика прекрачиха училищния праг. Приветствие към всички ученици, учители и гости  поднесе директорът на школото Нина Стайкова. Гости на тържеството бяха Христина Боева – началник орг. отдел в Регионалния инспекторат по образованието и Николина Петрова – председател на училищното настоятелство.  

Най-развълнувани и нетърпеливи днес, естествено, бяха 86-те първокласници, разпределени в 4 паралелки. По традиция им бе предаден ключа, който ще отключи дверите на храма, съхранил духа на просвещението и мъдростта на годините.

Първи учебен ден   Първи учебен ден
 Първи учебен ден  Първи учебен ден

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

15 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Д П С Караманци исбирател
Д П С Караманци исбирател
16.09.2013 13:35 13:35

Голяма излагация в Механото вместо ходжа ,поканили поп,та там 90 % са наши кадри на ДПС-то . И обласният е наш и началничката е наша на ДПС-то,а и директорката май е наша.

Аполитична
Аполитична
16.09.2013 23:56 23:56

Тази година ФСГ-то остана в сянка- ръководството вай е в немилост.

Анонимен
Анонимен
16.09.2013 21:06 21:06

КАТО СИ ПЛАТИТЕ НА НАЧАЛНИЧКАТА И ВИЕ ЩЕ СТЕ ДОБРЕВ ,ВСИЧКО СЕ ПЛАЩА,НА мИЛЕНА МИХАЙЛОВА СЪПРУГА И Е ДЕЙСТВАЩ МИТНИЧАР . ТОВА ДОСТАТЪЧНО ЛИ ВИЕ СЕГА?

12345
12345
16.09.2013 20:28 20:28

Областен, шеф на РИО всички са се втурнали да спасяват Механото, а другите училища кучета ги яли. Едва си направиха приема. Докога дружките на Златева ще бъдат толелирани? Нека да работят здраво учениците им да ходят на училище, а не по кафета и игрални зали.

ПЕТКО МИХОВ
ПЕТКО МИХОВ
16.09.2013 19:32 19:32

Михов доносника и клюкаря най некадърния учител в Механото станал Зам. директор, смях и погнуса,толкова долу е паднало образованието вече в Хасково че няма накъде повече.

Тези деца не са ученици
Тези деца не са ученици
16.09.2013 18:05 18:05
Анонимен
Анонимен
16.09.2013 17:33 17:33

Петко Михов п**ала станал директор
ПЕТКО ПЕДЕРАСА И ВЕСКО П**КАТА НА ПЪРВИА РЕД ДИОРЕКТОРИ

321
321
16.09.2013 17:28 17:28

direktorkta e dru6ka na Mariela slatewa , ha da widim kolko wreme 6e se radwat na tia pari4ki

123
123
16.09.2013 17:20 17:20

Сега трябва да се провери дали ще ходят на училище. Това са мъртви души РИО да се самосезира и да направи проверки. За ученик Държавата плаща от 1300 до 1800 лв.

рамадан кезим
рамадан кезим
16.09.2013 17:00 17:00

в нашето село Войводово даскалите от Механото росимира кехайова и кичка генова плащаха на ръка за диплома на осмокласник. ТОВА НЕ Е ЛИ ПОДСЪДНО

ИМА МНОГО СВИДЕТЕЛИ

123
123
16.09.2013 16:52 16:52

И министъра на образованието да дойде в механото няма да им помогне. Едва си направиха паралелките с много шашми и уйдорми по 18 човека. А дали ще ходят на училище? Нека поздравим всички останали с новата учебна година. РИО да работи за всички училища, а не само за тези на които Директорите и партийните секретари им дружки.

Анонимен
Анонимен
16.09.2013 16:39 16:39

НАЙ ОТРКЪСАНИТЕ ГЕУРИ СА ТАМ В МЕХАНОТО

Анонимен
Анонимен
16.09.2013 16:34 16:34

на майка ти п**ката фесовска

Анонимен
Анонимен
16.09.2013 16:31 16:31

МАЙ КАТО ТЕБЕ НЯМА ТАКАВА ПАЧА ТАМ ТА НЕЗНАМ ЗА КАКВИ НАШИ ГОВОРИШ БЕ СМОТАН ФЕС ОТ КАРАМАНЦИ.

Анонимен
Анонимен
21.09.2013 11:06 11:06

Character problem. empty comment

Back to top button