Важно

Гласуваме за кметове, общински съветници и национален референдум

ИзбориДнес са изборите за кметове на общини, кметства и общински съветници, както и националният референдум с въпрос „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“.

Изборният ден започва в 6 часа сутринта и приключва в 19 часа. Удължаване на изборния ден е възможно, съгласно Изборния кодекс до 20 часа, ако към 19 часа пред изборните помещения има избиратели, които чакат да гласуват и все още не са упражнили своя глас.

В местните избори право на глас имат българите, които са навършили 18 г. към изборния ден, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат регистрация по постоянен и по настоящ адрес на територията на страната към 24 април 2015 г. и поне единият от адресите е в общината или в кметството, където ще гласуват.

За разлика от местните избори в референдума ще могат да участват и българи, които се намират в чужбина в деня на вота.

На местния вот се гласува с последователно номерирани бюлетини, подредени в кочани.

В кабината с химикал, пишещ със син цвят, гласоподавателят поставя „Х“ или „V“ в квадратчето с номера на избрания от него кандидат. Ако избирателят допусне грешка при гласуване, той връща сгъната сгрешената бюлетина на СИК и получава нова за същия вид избор. Това право се предоставя на избирателя само веднъж.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button