Важно

Полицията: Шофьорите да внимават през пролетта

Катастрофа Към внимателно шофиране през пролетния сезон призовават от полицията в Хасково. След зимата голяма част от пътищата са с изровен асфалт. Често настилките са мокри и сутрин има мъгли, обобщават от там. 

Практически препоръки за безопасно движение през пролетния сезон:

Метеорологичните и пътните условия за движение през този преходен период често се променят. Възможни са и нееднократни и обилни валежи. Следете прогнозата за времето и при очаквани отрицателни температури управлявайте с повишено внимание. През сезона по всички пътища се появяват неравности и дупки. При попадане в тях, освен повреди по ходовата част на автомобила /изкривяване на джанти, срязване на външни гуми и др./, е голяма вероятността да загубите управлението и да катастрофирате.

Движете се със скорост, която да ви позволи да забележите навреме неравност или дупка и да реагирате успешно с маневра или спиране. Щом на платното се появят неголеми неравности, това е признак за лошо състояние на пътя и опасни препятствия. Бъдете особено предпазливи при шофиране на фарове и наводнено платно – тогава неравностите са пълни с вода и са трудно забележими. При заслепяващ ефект от насрещни фарове, намалете до минимум скоростта. По много пътища липсва хоризонтална маркировка, заличена през зимата. Това влошава значително ориентацията при шофиране на фарове, най-вече при мокра настилка.

За да не напуснете платното и предотвратите блъскане на неправилно движещ се пешеходец в тъмни дрехи или удар в препятствие на платното, в такива условия се движете предпазливо със скорост, която да Ви позволи спиране в зоната на видимостта. В нощните часове и рано сутрин се спускат мъгли. Управлявайте с повишено внимание, със значително намалена скорост, особено преди навлизане в завои и на мостове. Стремете се да не използвате спирачките, намалявайте скоростта с помощта на двигателя, без да изключвате от скорост. Рязкото спиране, форсиране или отнемане на газта върху хлъзгава настилка може да доведе до блокиране на колелата и загуба на управлението. По обилно наводнени пътни платна се движете със значително намалена скорост. Ако гумите са поизносени, има заплаха от т.нар. “аквапланинг” – автомобилът да стане неуправляем върху водния клин между гумите и настилката.

Много пътища след зимата са с изровени от валежите банкети, по-ниски от нивото на настилката. Шофирайте на завоите с такава скорост, която да изключва слизане с десните колела на ниския банкет. От обилните валежи по пътните платна се изнасят камъчета, пясък, тиня, които рязко намаляват сцеплението на гумите с настилката. Товарни автомобили, трактори, селскостопански машини в селата и край тях, както и близо до близо до строежи, изнасят кал при излизане от странични пътища. Управлявайте предпазливо и със значително намалена скорост при вероятност от навлизане в такива участъци. При облачно време и валежи е препоръчително да се движите и през деня с включени фарове на къси светлини.

По-безопасно е когато автомобилът се възприема отдалече от другите участници в движението. Видимостта е изключително важна за сигурността на движението. Когато стъклата на фаровете са замърсени, светят слабо и увеличават опасността от блъскане на пешеходци и удари в трудно забележими и несигнализирани препятствия на платното. При пътуване по настилки, покрити с кална вода, спирайте периодично на подходящи места край пътя и почиствайте стъклата на автомобила, на фаровете, стоповете, мигачите и габаритите, за да имате добра видимост.

Често през този период по протежението на пътя се редуват сухи, влажни, мокри и заледени участъци. Навлизането от сух на мокър, участък е опасно, затова намалявайте скоростта предварително като задействате спирачките, още докато автомобилът е върху суха настилка, преди навлизането му в хлъзгавия участък. Навън на игра излизат много деца. Нещастните случаи възникват най-често при внезапно слизане на децата на платното при опит за пресичане тичешком, без оглеждане. При наличие на дете или група деца на и край платното, веднага намалете скоростта с готовност за спиране. Още през първите пролетни дни и вашите деца ще поискат да подкарат велосипеди. Заедно с тях проверете изправността на велосипеда и ги придружете при първите излизания за каране навън. Определете безопасно място за това – улици, затворени за движение, квартални градинки, площадки, паркове. Обяснете добре на децата кои са опасностите и защо не трябва да карат велосипед по улици с оживено автомобилно движение. Отделете време да ги контролирате. През пролетта настъпва т.нар. ”пролетна умора”. Тя се проявява в отслабване на вниманието и концентрацията на водача по време на управление, сънливост и пасивност. Умората настъпва по-бързо.

Компенсирайте като отделяте достатъчно време за сън и почивка преди шофиране. При признаци на умора и грешки при управлението, незабавно спирайте за отдих. Непременно проверете в автосервиз техническата изправност на предния мост на автомобила, който е подложен на натоварване от множеството неравности по пътищата; изправността на спирачките и годността на спирачната течност.

Специално внимание отделете за проверка на външните гуми и джантите /възможно е да се открият сериозни повреди от попадането в неравности и дупки, които могат да доведат до произшествие/. Не бързайте да сменяте зимните гуми с летни още през първите дни с по-топло време. Препоръката на специалистите е това да се направи при трайно подобряване на времето, не по-рано от втората половина на април.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button