Важно

Янка Такева: Време е родителите да излязат на стачка

Янка Такева

Янка Такева

Време е родителите да излязат на стачка срещу състоянието на образованието в България, заяви днес в Димитровград председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Според нея отпусканите от държавата средства са крайно недостатъчни и по този начин образованието губи възпитателната си функция, тъй като няма пари за извънкласни форми, занимални, квалификация на учителите. 

Минимум 1570 лева трябва да стане от догодина стандартът за издръжка на един ученик, допълни Такева. След последната корекция тази сума е 1266 лева. Имаме обещание от страна на управляващите за допълнителни средства за извънкласни форми и обезпечаване на кариерното развитие на учителите.

Министерството на образованието не е подписало съгласувателния протокол с Министерството на финансите за бюджет 2009, съобщи Янка Такева. Причината са ниските параметри, заложени в проекта. В него процентът от брутния вътрешен продукт, отделен за образование, е намален от 4,2 на 4,1 заради очаквана по-висока стойност на БВП.

По 150 учители месечно напускат училищата. Над 3 000 са нередовните преподаватели по чужди езици, информационни технологии и природоматематически дисциплини. Това се дължи както на ниското заплащане, така и на лошите условия на труд.

Някои от малките общини все още не са разплатили средства за миналата година в сферата на образованието и ние ще настояваме задълженията да бъдат покрити от държавата, каза Такева. Тя допълни, че до края на годината общините ще получат на два транша допълнителни средства от бюджетния излишък, за да покрият допълнителните разходи в образованието.

Синдикатът на българските учители ще поиска и ревизия от Сметната палата на няколко училища в страната, където директорите са превишили пълномощията си при разпределянето на делегираните бюджети.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
kalina
kalina
20.10.2008 8:36 8:36

Моля, кажете ми какво ще се случи със закритите училища в Хасково?
Вече разбрахме,че няма да има училищни автобуси за децата от Болярово,та нали те живеят в квартал на Хасково и се сравняват с учениците отдругите квартали на града,но за разлика от тях нашите деца не могат пеш да се предвижват до училище нали? Та нали те съвсем доброволно са решили , че искат да учат в друго училище и никой не ги е поставил при свършен факт!??? И нали в тези безгрижни и евтини години ние родителите се чудим какво да правим с парите си, че защо да не натоварим семейният си бюджет и с пътни разходи? Но кой ли го е грижа за децата и родителите им,та нали в България всеки се спасява по еденично и материалната изгода е преди всичко.Общината закри някое и друго училище, обещаха общинарите сумати неща,прибраха паричките,а пък ние да духаме супата.
Сега се чува,че закритите училища / в частност това в Болярово / вече са продадени,а това значи , че няма никаква надежда в бъдеще дори това да е след 2-3 години да бъде отворено па макар като начално.Господин кмета изтъргува децата ни, замаза очите ни с лъжливи обещания, а сега защо пък да не продаде някое и друго училище?
Ако греша в преценките си или съм в заблуда моля, кажете ми ?

Тако Яннкин
Тако Яннкин
22.10.2008 19:09 19:09

Една от оздравителните стъпки за българското образование е закриването на янкиния синдикат и други подобни паразитни структури.

Back to top button