Регион

Съдят собственик на бензиностанции за данъчни престъпления и пране на пари в Харманли и Капитан Андреево

51-годишен управител на фирми е предаден на съд, защото е избегнал плащане на данъчни задължения в особено големи размер – 542 851 лв. и пране на пари, съобщават от прокуратурата.

В Харманли, село Капитан Андреево, Бургас и Пловдив в периода от октомври 2016 г. до 12 март 2018 г. той е продал 1 099 726 литра дизелово гориво на стойност 2 227 655 лв. без да издаде фактура и друг счетоводен документ. Не е било осъществено текущо счетоводство на извършените продажби на дизелово гориво и е затаил истина в подадени данъчни декларации.

Той е предаден на съд от Пловдивската окръжна прокуратура и за това, че между 2015 и 2017 г. е получил 2 743 052 лв., представляващи недеклариран и неосчетоводен приход от продажба на дизелово гориво. Мъжът е преобразувал 1 533 077 лева в 783 850 евро, а със съучастник е получил 10 000 лв., за които е знаел, че са придобити незаконно. На съд е предаден и 44-годишният съучастник.

От прокуратурата посочват, че управителят на фирмите е бил ангажиран в изпиране на пари, придобити от прилагане на незаконни схеми, свързани с извършване на данъчни престъпления и нарушения при търговия с горива, включващи избягване плащането на ДДС и корпоративен данък. Той се снабдявал с гориво без документи, впоследствие добавял различни видове отпадъчни петролни продукти. Това „гориво“ продавал от търговски обекти, намиращи се в близост до митнически пунктове и граничната зона в България, като „ТИР – дизел“. Тези обекти стопанисвал чрез няколко различни търговски дружества – собствени или контролирани от него. Реализирал продажбите, без да издава фискални бонове или други първични счетоводни документи, респективно без да се заплаща дължимите ДДС и корпоративен данък от търговски дружества, собственост или контролирани от него и така генерирал паричен ресурс в размер на 2 743 052 лв.

За извършеното данъчно престъпление наказанието е лишаване от свобода от 3 до 8 г. и конфискация на имущество, а за престъплението „изпиране на пари“ – от 3 до 12 г. лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 200 000 лева.

Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button