Атанас Ванчев дьо Траси дарява имот на общината за музей

Хасково

СрещаАтанас Ванчев дьо Траси, който тази година бе удостоен с наградата „Александър Паскалев“, изяви желание да дари на общината имот, в който да бъде създаден музей, съобщават от пресслужбата на кметството.

Желанието си той обяви при посещението си при кмета Добри Беливанов.

Тепърва Атанас Ванчев дьо Траси ще се консултира с юристи как да стане това и точно къде ще бъде имота.

Идеята му е да бъде обособен музей, в който да се изложат неговата библиотека, включваща хиляди томове, награди и вещи, произведения на изкуството.

Дьо Траси е награден от президента с орден „Стара планина“ през 2010 г. за заслуги към българската и световната култура и във връзка с неговата 70-годишнина. Той е лауреат на Френската Академия на безсмъртните, редовен член на Бразилската Академия за литература, редовен член на БАНИ, редовен член на Европейската Академия за Наука, Изкуство и литература.

Хасковлията е доктор honoris causa на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Атанас Ванчев дьо Траси е вицепрезидент на световното движение на поетите Poetas del Mundo (8000 члена от цял свят). Той говори български, френски, руски, английски, италиански,арабски език, испански. Посланик е на мира. Атанас Ванчев дьо Траси е роден в Хасково през 1940 година. Живее във Франция от 1966 г.  Завършил е Сорбоната (френска литература, старогръцка, латинска поезия и философия), има магистърска степен с труда си „Поетика и метафизика в творчеството на Достоевски“ и докторат на тема „Символика на светлината в поезията на Пол Верлен“.

Дарител на картини на Националната художествена галерия и националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, както и на музея в Хасково.

loading...

5 коментара

Вашият коментар

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.