Преса

Преглед на печата – 15 септември

Преса„Чалга и пясъчник обезличават тениса в Хасково“ –  с това заглавие открива броя си вестник „Хасковска Марица“. От днес изданието е с променена визия, повече страници и най-после с актуално редакционно каре, в което вместо нови попълнения, личат имената само на добре познати от страниците на вестника хора. Темата за състоянието на тенис кортовете е разработена на страница 5. Статутът на комплекса бавно се променя – от спортна площадка в чалгаджийница, твръди изданието, цитирайки жалби до общината, писани от жители на кв.Куба 1. Хората недоволстват от силната музика, която се носи в късните часове от бистрото до кортовете. Вестникът цитира Пюзант Касабян, президент на българската федерация по бадминтон. Обезличаваме историята на базата, казва той. От публикацията обаче не става ясна позицията на концесионера Румен Балкански, който според Марица носи отговорност за трансформация на кортовете в чалготека.

„Банки се стискат за заеми, народът се юрна по заложните къщи“ – актуално попадение за изданието от страница първа. Едва 17% от исканията за банков кредит са одобрени. Това кара притиснатите от кризата хора да търсят спасение в заложните къщи, въпреки убийствените лихви от 20 на сто. Най-отчаяните ипотекират домовете си, въпреки че според наредбата за дейността на заложните къщи това е забранено. Схемата може да остави наивниците без покрив и да направи лихварите приказно богати. Познато.

„Пайнера в ръководството на ГЕРБ Димитровград, д-р Пандов – в Хасково“
, съобщава от втора страница вестникът. Рокадите в общинските ръководства на управляващата партия бяха оповестени вчера.

„КНСБ опъва палатки пред парламента“ – водещо съобщава от трета страница Марица. Палатков лагер и национален протест на 7 октомври готви синдикатът срещу промените в пенсионната реформа.

„Хасково на тъмно, няма кой да сменя лампите“
– темата на броя от страница четвърта на изданието. Договорът с фирмата Сити – път, която поддържаше осветлението е изтекъл през юни, търгът за нова обществена поръчка се бави, пише Марица, допълвайки че от 50 на 750 хиляди лева е скочила поддръжката на уличните осветителни тела в последните години. От общината твърдят, че плащат „на парче“ за големите аварии, а спирането на осветлението по възлови улици на града е саботаж.

„Професор и режисьорка на съд за перхидролени травестите“
– водещо заглавие за другия информационен ежедневник  – Новинар Юг. Комисията за защита от дискриминация ще нищи обидните нападки на професор Пламен Цветков и режисьорът Лилия Арабаджиева по адрес на Димитровград и неговите жители, казани на 4 март тази година във финалния кръг на кампанията „Българските събития на 20 век“. Случаят ще бъде разгледан на открито заседание на 28 септември.

„540 първолаци в Хасково на училище по цял ден“. Половината децата записани в първи клас в училищата на общината ще посещават целодневната форма на обучение, съобщават за вестника от Регионалния инспекторат по образованието. Повечето от тях живеят по селата. За всяко дете на занималня училището ще получава по 427 лв. допълнително финансиране.

„Асфалтират каснаковските улици със 100 хил лв от общината“ – заглавие от трета страница на Новинар.  Кърпенето на селските улици започнало преди дни, със средства от общината. Ремонтът идва след закана на местните жители да излязат на протест, заради разбитите пътища, пише изданието.

Вестникът публикува зрелищна снимка на пръснати по платното на бул. Раковски в Хасково ученически тетрадки, изсипани от разсеян дистрибутор. Подобна снимка междувпрочем има и на първа страница на Марица.

„200 хасковлии на палатки пред НС“, „Кръщават на Китов хасковска улица“, „Конуш си има собствена история“, още заглавия от Новинар Юг.

На вътрешните страници вестникът публикува интервю с вдовицата на д-р Китов – Диана Димитрова. „Много завистливи хора се появиха на хоризонта, след като той откри тракийската гробница“, казва тя пред изданието.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button