Преса

Преглед на печата – 22 юли

ПресаРезултатите от Преброяване 2011 са водеща тема и за двата регионални ежедневника тази сутрин. „Всеки пети в Хасково не е българин“, пише „Хасковска Марица“. „На четирима Ивановци – един Хасан“ е интерпретацията на „Новинар Юг“. За последните 10 години етническите българи в областта са намалели с 1,6%, макар и с малко се е увеличил броят на хората, самоопределящи се като турци или цигани.

„Пиян грък паркира върху стълби“ – зрелищна снимка и заглавие от първа страница на Марица. 60-годишният чужденец се спуснал с колата си по стръмните мраморни стълби на площада в Ивайловград. За късмет автомобилът спрял преди да се вреже във вратите на читалището. „Подвигът“ на шофьора му струва 24 часа в ареста.

„Молят Дянков да спаси Маслиново от безводието“ – водещо заглавие от първа страница на изданието днес. Министерствата на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството няма стредства за изграждане на водопровода в бедстващото село, става ясно от проведени срещи на областния управител Ирена Узунова. Вариантът е средства да дойдат с благословията на финансовия министър Симеон Дянков, от бюджетния излишък. „На този етап обаче съществуват определени резерви за този вариант. Причината е неспазена процедура по отпускане на предишишнитет раншове за Маслиново“, пише вестникът.

Шампион по кикбокс спаси от смърт затрупан работник. Историята е водеща за криминалната страница на вестника. 52-годишният свиленградчанин  Дачко Георгиев бил затрупан от купища пръст, докато изграждал водопровод. За негов късмет виковете му за помощ чул националният шампион по кикбокс Иво Христов. Пострадалият работник е в интензивното отделение на хасковската болница, състоянието му се стабилизира.

„Нелегален пазар се пръкна в Узунджово“ – загланвие от втора страница на Марица. На пазара в хасковското село човек може да си купи всичко от кон до перилни препарати. Материалът в марица е на вниманието на РДНСК, Агенцията по храните, НАП и КОРЗ. Институциите засега мълчат.

„Местят 2 440 ученици, санират им школата“ – водещо заглавие от първа страница на другото регионално издание „Новинр Юг“. Започващите ремонти в 7 димитровградски училища, ще доведат до временно преместване на децата  в други сгради до приключване на работата.

„Синът на Таньо Ганев тренира с „Байерн“ – анонс със снимка от първа страница. 14-годишният Петко, син на популярния в близкото минало хасковски футболист, ще прекара 5 дни в тренировъчната база на немския клуб.

„Апелативният съд отказа да екстрадираме Чатаев“ – водещо заглавие от трета страница на Новинар. Чатаев е дирен в Русия по обвинения в тероризъм. Окръжен съд Хасково, разреши предаването му на властите там. Решението обаче бе отменено от Апелативен съд Пловдив.

„Комшийската схема: С БГ диплома – турска заплата“ – под това заглавие на вътрешните си страници Новинар публикува материал за открития наново Медичински колеж в Хасково. 500 евро годишно ще плащат за обучението си там студентите с двойно гражданство. Таксата е изгодна за младите хора, тъй като е значително по ниска от тези на вузовете в Турция. С българската си диплома пък бъдещите медицински сестри и акушерки ще получават турски заплати, в пъти по-високи от родните.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
24.07.2011 10:55 10:55

ethfsrth

Back to top button