Преса

Вестниците на 24.11.2011 г.: Малолетните майки набъбнаха на 100, Училища живеят във времето на Тато

Вестниците в Хасково на 24.11.2011„Малолетните майки набъбнаха на 100“, алармира днес „Новинар юг“. Вестникът цитира шефката на отдел „Закрила на детето“ Зара Костадинова, според която в областта има бум на малолетни и непълнолетни родилки. В повечето случаи това са момичета от ромския етнос. Те се насочват към Центъра за обществена подкрепа, където с тях работят психолози и социални работници. Целта е след курса първескините да придобият майчински грижи.

„Училища живеят във времето на Тато, греят се с кюмюр“ – това е водещото заглавие на „Хасковска Марица“. Две са учебните заведения в областния град, които се отопляват на твърдо гориво. Това са  Професионалната гимназия по селско стопанство и начално училище „Г.С. Раковски“, показала репортерска проверка. Тя била провокирана от доклада за човешкото развитие на Програмата за развитие на ООН за 2011 г. В него се посочва, че България е на първо място в Европа по интензивност на замърсяване на въздуха и в първата четвърт на държавите с най-мръсен въздух от 187 изследвани страни.

Новината за продажбата на складове на „Хасково БТ“ заради борч към община Хасково е намерила място на страниците на двата хасковски всекидневника. Заради задължения от неплатена такса-смет в размер на 603 хил.лв., два от имотите на намиращото се в ликвидация дружество „Хасково Булгартабак“ ще бъдат продадени от съдия изпълнител. Той  вече е описал склад на улица „Добруджа“, същото до дни ще стори и с масивната сграда на тютюневото дружество, намираща се на бул. „България“.  „Новинар юг“ допълва, че дружеството в ликвидация не е плащало такса смет от 4 г. Търгът се очаква да бъде насрочен до месец. Изданието припомня, че преди 4 години хасковски интелектуалци от сдружение „Съзидание“ предложиха изграждане на нов исторически музей на мястото на склада на бул. „България“. Тогава от общината одобриха предложението, бе изработен и идеен проект за бъдещия музей.

Стачката на работещите в БДЖ
също е на първите страници на двата ежедневника.  Режат 11 влака от и за областта – това предвижда списъкът за преструктуриране на БДЖ, който е представен от синдикатите пред медии, пише „Хасковска Марица“. От него е видно, че в областта най-ощетени ще бъдат влаковете от и за Димитровград. Гарата е една от най-големите в страната и е транспортен възел за железницата. Затова днес служители на железниците излизат на протест. Десетина влака няма да отпътуват или пристигнат на жп гарата в Димитровград, пише „Новинар юг“. Изданието уточнява, че протестът ще е от 8 до 16 часа и ще засегне сутрешния и обедния трен за Михайлово, както и два сутрешни за Пловдив.

„ВСС реже главата на Иван Ванчев днес?“ – така „Хасковска Марица“ анонсира предстоящото заседание на Дисциплинарната комисия към Висшия съдебен съвет, която се предполага, че ще отстрани от длъжност областния прокурор на Хасково Иван Ванчев до приключването на дисциплинарното производство срещу него.

„Баните теглят 1 млн. лв. кредит, разплащат се със строители“, пише още изданието. Община Минерални бани ще кандидатства за банков кредит от 1,078 млн. лв., за да се разплати с фирмите, благоустроявали улиците в селата Сърница и Караманци. На вчерашното си заседание ОбС възложи на кмета Мюмюн Искендер да проведе открит конкурс за избор на банка.

„Оставиха в ареста ММА-боеца Толя Чумак“, пише още „Новинар юг“.  Майсторът в свободните боеве Анатолий Чумак остава в следствения арест до разглеждане на делото му за екстрадиране по искане на испанските власти. Това реши Хасковският окръжен съд. 37-годишният Чумак бе задържан в събота на граничния пункт Капитан Андреево.

„МиГ-ът в Узунджово вече и с писта“
,  още едно заглавие от страниците на вестника. Близо 500-килограмов каменен блок на 500 г. с изобразена на него самолетна писта бе поставен вчера под издигнатия в центъра на селото изтребител МиГ-21. Инициативата е на дружеството на офицерите и сержантите от запаса и резерва „Генерал Велков“ в Узунджово. Активните приготовления са във връзка с откриването на самолетния мемориален комплекс „Нашето летище Узунджово“. Официалната церемония, за която са поканени всички служили на славното летище и висши офицери от Министерството на отбраната, ще е на 3 декември от 10 ч.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button