Преса

Вестниците на 14.12.2011: София съди Харманли, Спор за столица на фитките

Вестниците в Хасково на 14.12.2011„София съди Харманли заради боклука“ и „София спретна дело на Харманли за боклука“ са заглавията в хасковските ежедневници по темата с неизпълнения ангажимент на южния град към столичните отпадъци. Столичната община ще заведе дело срещу община Харманли за неизпълнение на част от договора за депониране на 40 хил. тона отпадъци в местното депо. Изявлението е на заместник-кмета на София Мария Бояджийска на заседание на комисията по околна среда на Столичния общински съвет. Според нея депонирането е спряло след решение на регионалното сдружение. Така до депото в Харманли са извозени 20 хил. тона балирани отпадъци от София.

„Съдят Теньо- Лудия на закрито заседание“, пише „Хасковска Марица“. Хасковският окръжен съд даде ход на делото за отвличане и изнасилване срещу Теньо Стоилов по прякор Лудия вчера. Още в началото обаче, съдът обяви, че процесът ще бъде гледан при закрити врати. „Новинар Юг“ допълва, че подсъдимият не се признава за виновен. 3-членният съдебен състав започна да разпитва свидетелите и вещите лица в ранния следобед. Техните показания обаче останаха тайна за репортерите, защото по искане на прокурор Антон Попов заседанието се проведе при закрити врати.

„Готвят за продажба две закрити училища“ – водещата тема на „Хасковска Марица“ днес започва с мнението, че закритите училища не бива да се продават, тъй като може да се окаже, че ще са необходими. Детските градини и яслите в града са пълни, което означава, че ще има и повече ученици след време. За тях и родителите е по- добре децата им да учат в района, в който живеят. На петъчното заседание на ОбС ще се разглежда докладна от кмета, в която се иска закритите школа „Ал. Константинов“ и „Хр. Ботев“ да бъдат обявени за частна общинска собственост, вероятно с цел последваща продажба.

„Фирма осъди общината за мълчалив отказ“ –  друга тема от първа страница на вестника. Всъщност кметството било осъдено от административния съд да плати 300 лв. разноски по дело, заведено от интернет-доставчик. Фирмата се е жалвала пред ХАС за мълчалив отказ на администрацията, свързан с издаването на скица и цифров модел към нея.

„Прехвърлиха 28 000 декара гори към Тополовград“ – част от най-апетитните гори в Свиленградско вече преминаха към Държавно ловно стопанство – Тополовград. Прехвърлянето на горите, с обща площ 28 хил. декара, е станало със заповед на министъра на земеделието Мирослав Найденов, със задна дата – от 1 ноември. Досега ловът в тези гори се стопанисваше от тополовградчани, но горско-стопанската дейност – добив на дървесина и др. бе в Свиленград.

„17 влака спират, 17 вървят“ – водещата тема на първа страница на „Новинар Юг“. 17 влака от и за Димитровград отпаднаха. Това е последната информация, която вчера съобщи ресорният замкмет Христо Колев. От петък до понеделник още 5 трена бяха орязани. Така, ако стачката в БДЖ приключи днес, в движение остават 17 пътнически, бързи и международни влакове.

„Емилия Масларова: Атакуваме Бюджет 2012 в Конституционния съд“ – освен критиката на бившата социална министърка в дописката „Новинар Юг“ дава и друг акцент от вчерашната й пресконференция – общинският лидер и общински съветник от БСП Иван Станчев не е наясно с позицията си за продажбата на паркинга зад „21 век“. Той заявил, че е в процес на уточняване.

И още нещо любопитно от „Новинар Юг“ – „2 махали в спор за столица на фитките“. Две хасковски села – всъщност 2 махали на едно селище, са в люта конкуренция къде се отглеждат най-тлъстите пуйки за Коледа. 69-годишната Несибе Ибрям от Долно Големанци заедно със съпруга си отглежда 50 от пернатите. Цената на мъжките е 50 лв., женските вървят от 35 до 40 лв. Семейството чака купувачи от Хасково. В съседното Горно Големанци са по-напред с материала. Най-много пуйки там гледа 56-годишният Реджеб Шабан, който вече е пазарил 15 от птиците си с лекар от Минерални бани. Той обаче ще си остави останалите 55, като една голяма част от тях ще отидат във фризера.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
14.12.2011 13:20 13:20

Продаваните фитки са много добре гледани и са угоени. Който не обича тлъстини обаче по – добре е да си купи вносна пуйка. Имат същия вкус, но нямат 1 кило излишни кожи, нито кило тлъстини. И цената пак става същата.

Back to top button