Преса

Вестниците на 09.01.2012: Потоп заля региона, 15 милиона за хасковския боклук за 5 г.

Вестниците в Хасково на 09.01.2012Поройните дъждове, които предизвикаха проблеми в региона, са водеща тема и за двата хасковски вестника.

„Потоп заля региона, 81 литра дъжд в Царева поляна“ – непочиствани с години речни корита причиниха бедствието, жалват се в наводнените села, пише „Новинар Юг“. Най-големи количества дъжд през последните няколко дни са се изсипали в община Стамболово. Рекорд е отчетен в село Царева поляна – 81 литра на квадратен метър. 78 литра е падналият валеж в Долно Ботево, 77 л – в Долно Черковище. Количествата са по-високи от средната норма за региона в началото на януари, която е около 60 литра на квадрат.

„Опашка за баня в Хасково“. Опашка се заформи вчера пред обществената къпалня в тукашния квартал „Република“. По 100 души минават през общинската баня в силни дни след повторното ѝ отваряне в средата на миналата седмица. Билетчето за възрастни е 1.80 лв., за деца до 7 години – 1.20 лв. Работното време е от 11 до 19 ч. в дните от четвъртък до неделя. Къпалнята отчита оборот между 120 и 180 лв. на ден, в неделя постъпленията от билети стигат до 280 лв., обяснява касиерката.

„Кризата натовари мъжете в развод и с фамилните кредити“, сочи справката на „Новинар Юг“. Финансовата криза сериозно е повлияла и на разводите. По-голяма част от двойките, решили да сложат край на брака си, предпочитат да го направят по взаимно съгласие, а не да си търсят вина. Според магистрати така съпрузите значително съкращават разходите си. Когато двамата отидат пред правораздавателите с готово споразумение, спестяват хонорар за двама адвокати, освен това по-малки са и таксите, които трябва да заплатят на държавата. В материала съдийка разказва за случай, при който дори след края на делото бившите съпрузи я помолили да им направи снимка за спомен.

„Властта изрядна, няма скрито-покрито“ – темата е за декларациите на политиците и магистратите пред сметната палата е обща за двата вестника“. Властта в региона е изрядна, с две изключения, в имотните им декларации пред Сметната палата за 2010 г. няма несъответствия, пише „Хасковска Марица“. От публикувания в официалния сайт на палатата списък става ясно, че разминавания са засечени единствено в декларациите на управлявалия 3 мандата община Ивайловград Стефан Танев и на следовател Екатерина Калайджиева.

„15 млн. лв. струва хасковският боклук за 5 години“ – водещото заглавие на вестника. Нова обществена поръчка за събирането и извозването на отпадъци, обяви община Хасково, след като предишната бе анулирана от съда. Новата е за следващите 5 г. и е с прогнозна стойност от 15 млн. лв. Ще се търси икономически най-изгодната оферта. Според обявата в Агенцията за обществени поръчки, икономическите показатели на кандидатите ще имат тежест от 85 при оценката, а техническата готовност – 15. В предишната поръчка бе обратното и това стана повод „Титан“ да обжалват проведената процедура, която определи „Грийн партнърс“ за спечелил поръчката. Тя бе анулирана от съда, а фирмата, занимаваща се от години със сметта в Хасково „Титан“, продължи да го прави.

„Грипът идва в края на месеца“ – мнението е на националния епидемиолог д-р Ангел Кунчев. Случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) бавно се покачват, но стойностите са далеч от епидемичните нива. Все още грипна вълна не се е вдигнала, но четвърта поредна седмица расте процентът на положителните проби. В последната седмица на м. г. средната заболеваемост в Хасково е била близо 200 на всеки 10 000 души. При такава статистика по време на грип се обявява епидемия.

„Само квалифицирани кадри с шанс за работа“ – едва 7-8 от обявените през миналата седмица 38 свободни работни места, са за хора без ценз и квалификация. Търсят се работници за автомивка, за млекопроизводство и продавачи. Останалите позиции са за тясно специализирани кадри като шлосери, каквито трудно се намира в Хасково, хладилни техници и шивачи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button