Преса

Вестниците на 17.01.2012: Скрападжии с багери срещу Бойко, Нов финансов удар за животновъди

Преса„Държавата готви нов финансов удар за животновъдите“, алармира днес „Хасковска Марица“. Причината – проект за изменение на Закона за ветеринарно- медицинската дейност, внесен за разглеждане в НС от Българската агенция по безопасност на храните /БАПХ/. Според него собствениците на селскостопански животни трябва да поемат всички разходи по маркиране, регистрация и ваксиниране на добитъка. Около 14-15 милиона лева годишно са стрували мероприятията по тази програма на държавния бюджет през последните 2-3 години, сочат разчетите на ветеринарните лекари. Сега тази тежест ще трябва да поемат фермерите, ако проектът бъде приет.

„Новинар юг“ открива броя си с друг проблем, породен от промените в проектозакона за управление на отпадъците. „Скрападжии с багери срещу Бойко“, пише изданието. От дописката става ясно, че фирмите за изкупуване на черни и цветни метали и хилядите работници в тях се стягат за нов национален протест. Според бизнеса, ако проектът бъде приет на второ четене в парламента, ще доведе до колапс на целия сектор и ще остави на улицата десетки хиляди българи. Това ще стане за сметка на 3-4 приближени до управляващите фирми и на сивия сектор.

„Епидемиите и кризата свиха запасите от кръв“, алармира още ежедневникът. Високата заболеваемост от хепатит А миналата пролет, случаите на остри респираторни заболявания през есента и задълбочаването на финансовата и икономическа криза намалиха запасите от кръв на тукашното отделение по транфузионна хематология. Статистиката сочи, че заради високата заболеваемост миналата година донорските акции за доброволно кръводаряване са намалели почти тройно – от 55 през 2010 г. до 18 през 2011-а.

„Правят сензорна градина в интернат за деца с увреждания“ – водеща тема на „Хасковска Марица“ днес. Детски терапевтичен център „Къщата на децата“ се изгражда в Помощно училище – интернат „Стефан Василев“ – Свиленград От началото на т.г. интернатът прилага педагогически и психо-социални терапии на 94 деца, които акцентират върху здравето, говорните умения и двигателната активност на малчуганите. Вече е оборудвана зала за кинезитерапия и е назначен рехабилитатор.

„До дни: Водата не по-евтина от 2,90 лв. за кубик“ – под това заглавие „Хасковска Марица“ пише за второто по ред отлагане на решението на ДКЕВР. Междувременно на пресконференция вчера депутатите от ГЕРБ поискаха управителят на ВиК  – Хасково Петко Стойчев да изясни защо е необходимо такова поскъпване не водата. В същото време те признаха, че няма как да се избегне таксата от 43 ст. за пречистване, след като заработи пречиствателната станция.

Пред журналисти вчера в офиса на ГЕРБ в Хасково бяха коментирани и рокадите в ръководството на партията на местно ниво.

„Иво Димов: Ще работя с всички кметове“ – „Хасковска Марица“ цитира думите на новоизбрания регионален лидер на ГЕРБ. Заставам зад Иво Димов като областен лидер на партията, заяви доскорошният областен координатор и депутат от ГЕРБ Иван Петров. Подкрепата си за новия ръководител и решението на изпълнителната комисия за смяната обявиха и останалите депутати от ГЕРБ Фани Христова, Катя Чалъкова и Румен Данев. Няма драма, няма конфликти, работим за една кауза, заяви Иво Димов.

„Новинар юг“ пък цитира думите на Иван Петров: Кметът Иванов сполучи с назначението на Минко Ангелов.   Като междуинституционален, а не междуличностен определи депутатът от ГЕРБ Иван Петров конфликта си с кмета на Хасково Георги Иванов, допълвайки, че когато става дума за интересите на града, общината винаги ще има подкрепата на управляващите. Като добър ход на кмета на Хасково Иван Петров определи назначаването на Минко Ангелов като негов заместник с ресор европейските проекти и програми.

Катастрофата, при която загина 21-годишен шофьор е намерила място на страниците и на двата вестника. „Висока скорост погуби 21-годишен“  и „Младеж се смаза в стълб, загина“, са заглавията в „Хасковска Марица“ и „Новинар юг“. Несъобразената скорост взе първата жертва за тази година в региона. Катастрофата станала на булевард „Никола Радев“ (пътя за квартал Болярово). Загиналият е 21-годишен. Йордан Георгиев шофирал „Пежо 206″. На прав участък от пътя водачът загубил контрол над колата, пресякъл лентата за насрещно движение и се ударил в крайпътен стълб.

„1 г. и 6 м. затвор за син, погубил майка си в катастрофа“, тема от страниците на „Хасковска Марица“.     Наказанието е за Иван Владимиров, който погуби майка си в катастрофа на пътя от с. Добрич към главното шосе Хасково – Димитровград. Инцидентът стана в началото на септември миналата година. Наказанието на 25-годишния мъж е наложено след споразумение между адвокатът му и прокурора Розалин Трендафилов.

Още една крими новина от страниците на „Новинар юг“ – „Искат килия за полицая Петров утре“. Утре прокуратурата внася искане в съда на арестувания за подкуп граничен полицай Петър Петров да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“. Срещу него е повдигнато обвинение, че като служител на реда е получил подкуп и е извършил изнудване. При доказване на вината му в съда Петров може да лежи в затвора от 3 до 10 години. Предвидената глоба е до 20 000 лева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button