Преса

Вестниците на 23.01.2012: Заливат селата с оферти за земя, никой не продава

Вестниците в Хасково на 23.01.2012Заливат селата с оферти за земи, никой не продава“ – водещата тема на „Новинар Юг“. С над 100 лева на декар по-евтино се продава земеделската земя в региона в сравнение със средните цени за страната. Около 200-240 лева е стойността на декар в Хасковско в сравнение с 345 лева средна стойност за България. Пазарът е в застой, въпреки че повечето села са залети с оферти от фирми от София, Сливен, Свищов. Продажби обаче почти няма, а част от вече закупените земи остават в рамките на местните земеделски кооперации, докато новите им собственици печелят само от рентата.

„Грипна епидемия иде до края на месеца“ – това прогнозират хасковски общопрактикуващи лекари, при които болните зачестили. Засега при тях има само единични случаи на пациенти с типичната грипна картина. Очаква се обаче болните да нараснат значително в близките дни. По последни данни на Регионалната здравна инспекция в областта има 148 на 10 000 души с остри респираторни заболявания. Това е далеч от стойностите за епидемия в Хасково – 280 на 10 000.

„Поскъпна тролеят“ и „Димитровградският влак до София скача с 1.20“ – темите за по-скъпия транспорт във вестника. С 10 стотинки по-скъпо от края на миналата седмица струва тролейбусният билет по линиите в областния град. Увеличението от 60 на 70 ст. е първото от шест години насам, коментира ресорният замкмет Златимир Желев. Той обоснова корекцията в цената с многократното поскъпване на тока през този период, както и с нарасналите с 20-30% разходи по резервните части за тролеите.
Бързият влак до столицата скача с 1.20 лв. и става 12.20. Поскъпването на пътническия превоз в БДЖ е в сила от днес. С нови цени са и двупосочните билети до София – от 17.60 на 19.60 лв. Заради скъпия дизел до седмица автобусните фирми също ще вдигнат цените с лев-два.

„Законова недомислица хвърля в ужас фирма- взискател“ – водещото заглавие на „Хасковска Марица“. Фирмата наела адвокати за да прибере борчовете си от друг търговец, но от цялата схема се благодетелствала държавата. Собственикът на фирмата взискател платил 8 хил. лв. хонорар на юристите за издирване и образуване на изпълнително дело срещу друга търговска фирма, която дължала на взискателя около 100 хил. лв. След издаване на изпълнителния лист се оказало, че заборчнялата фирма имала неразплатени дългове към държавата за около 50 хил. лв. и според закона най-напред трябвало да се удовлетворят държавните вземания. За фирмата-взискател, издирила длъжника и платила адвокатски хонорари, остава да чака на опашката за своите пари.

„АГО – Харманли под въпрос за второ ниво“. Акушеро-гинекологичното отделение към МБАЛ – Харманли е под въпрос за запазване на второ ниво на компетенция по медицинските стандарти. През 2011 г., в Града на Белоногата са се родили 269 бебета, а необходимият минимум е 300. Така, въпреки че в отделението са на щат петима специалисти, при изисквания за четирима, то може да не защити стандарта. Това означава, че в Харманли вече няма да могат да се извършват гинекологични операции и да се обслужват раждания, при които има усложнения.

„3 кг хероин откриха в сака на румънка“. 3 кг хероин задържаха митнически служители от МП „Капитан Андреево“ в събота вечерта. При проверка на пътниците в автобус, пътуващ по редовна автобусна линия от Турция за Румъния, митничарите проверили и личния багаж на 44-годишна румънска гражданка. Те открили пакети, скрити в двойното дъно на пътнически сак. При полеви наркотест съдържанието на пакетите реагирало на хероин. По цени на съдопроизводството, хероинът се оценява на 375 000 лева.

„Хасково виси със 110 000 лв. за камбанарията“ – дописката е посветена на спечеленото дело от фирмата, построила камбанарията на Ямача. Тя заведе иск срещу община Хасково за неизплатена сума по договора.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button