Преса

Вестниците на 26.01.2012: Грипът почна: Старчестият в карантина

Вестниците в Хасково на 26.01.2012„Почна се: Старческият в карантина“ – водещата тема на „Новинар Юг“ е посветена на грипа. Старческият дом на Кенана затваря врати за посетители от днес. Причината е грипната вълна. „Вече имаме трима възрастни със симптоми на грип, разболяха се и още трима от персонала. От няколко дни всички ходим с маски на лицата. До второ нареждане тук няма да влизат роднини на домуващите. Няма да пускам нашите старци да обикалят из Хасково, за да не се разболеят и да заразят всички“, обяснива директорът на дома.

„Атакуваха кръвните проби за Черния Великден“ – статията е посветена на започналото по същество дело за катастрофата в Симеоновград. Почернена майка колабира в залата, на няколко от роднините на загиналите младежи им прилоша, пише вестникът. Кръвните проби срещу подсъдимите за смъртта на шестимата младежи от Симеоновград не са взети по надлежния ред, заявиха в залата на Темида адвокатите на двамата братовчеди. Те са обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост в катастрофа и нанасяне на телесни повреди на повече от едно лице, предизвикана след употреба на алкохол.

„Училищата в Харманли ще се топлят с пелети“ – регионален акцент в броя. Седемте училища и трите детски градини в общината да се отопляват на пелети през следващата зима. Тази цел заявил кметът Михаил Лисков. В тази връзка е приета и общата численост на бюджетните дейности и второстепенните разпоредители към общината.

„Продажбите на земи слаби – няма комасация“. Заради липсата на уедрени парцели цените в Хасковско са 2-3 пъти по-ниски от тези в Добруджа. Пустеещите земеделски земи в България до 10 години могат да се превърнат в основен източник на поминък. Тези думи на премиера Бойко Борисов, казани преди доста време, още са единствено с пожелателен оттенък, далеч от реалното състояние на нещата. Проблемите не само с обработването, но и със собствеността на земеделските терени не са никак малко, уточнява вестникът.

„МБАЛ „Св. Екатерина“ надолу с над 800 000 лв.“ – заглавието на водещата статия на „Хасковска Марица“ е с адрес Димитровград. Да се възстановят закритите преди време Второ вътрешно и Инфекциозно отделения към МБАЛ „Св. Екатерина“ е предложил на кръглата маса за здравеопазването в общината председателят на комисията в ОбС д-р Вълчо Митрушев. Според медика именно тези две отделения могат да допълнят приходите на болницата, използвайки отпусканите от Здравната каса клинични пътеки.

„Спряха Лео Меси на Капитан Андреево“ – над главата на вестника. Всъщност на границата са заловени дрехи менте с името на спортиста, който е изключително актуален в момента, а контрабандистите разчитали именно на това при избора на стоки.

„3 гимназии с 4 нови специалности за идната учебна година“. В три гимназии от областта ще бъдат сформирани 4 нови професионални паралелки. Информацията е от заседанието на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие. Новите специалности, залегнали в държавния план-прием 2012/13г. са „Техник в лозаровинарството“ и „Агроеколог“ в хасковската гимназия по селско стопанство, „Икономика и мениджмънт“ в селско-стопанската гимназия в Свиленград и „Техник по комуникационни системи“- ПГ „Петко Войвода“- Димитровград.

„Пуснаха реекспорта на турски стоки за Русия“ – Автомобилната администрация отмени заповедта, с която забрани български транспортни фирми да реекспортират стока от Турция за Русия. На сайта на администрацията е публикувано ново разпореждане, с което старото се отменя. Това на практика отпуши работата на превозвачите и спедиторите с Русия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button