Преса

Вестниците на 27.01.2012: Снежен капан. 80-годишна се задуши в пожар

Вестниците в Хасково на 27.01.2012„Снежен капан: 8 села на тъмно, десетки катастрофи“ – темата е над челото на „Новинар Юг“. Снежно бедствие доведе до спиране на тежкотоварните автомобили над 10 тона от републиканската пътна мрежа, остави 8 села на тъмно и предизвика десетки катастрофи в региона. Най-тежка бе ситуацията по пътищата Харманли-Тополовград и Хасково-Кърджали, където най-напред бе въведено ограничение за придвижване само с вериги на тежкотоварните автомобили, а по-късно те изобщо бяха спрени от движение.

„80-годишна се задуши в пожар“ – за загиналата при пожар хасковлийка пишат и двата вестника. 80-годишна жена загина, а с 4 години по-възрастната й сестра бе откарана с линейка в тукашната болница. Инцидентът стана в късния следобед в блока над бившия комплекс „Освобождение“ в областния град. Съседи усетили дима и видели 84-годишната Храчохи да изхвърля панически през балкона пламнали завивки. На мястото пристигнал екип на пожарната. Огнеборците извели старицата и открили издъхналата й сестра Франсухи. Вероятно 80-годишната жена е починала от задушаване.

„Никола иска да лежи под 15 г. за убийство“ – заглавие на дописка от съдебната палата. Дело за убийство по особено жесток начин гледа вчера окръжният съд. Случаят е от април м.г. Тогава в любимчанското село Лозен 52-годишният Здравко Томов издъхна след жесток побой в къщата си. Според неофициална информация четиримата подсъдими ще поискат делото да се гледа по съкратено производство. По този начин те признават обстоятелствата в обвинителния акт, а Темида е длъжна да им наложи наказания под предвидения минимум.

„Преизбраха Точкова за шеф на Административния съд“ – решението е на членовете на Висшия съдебен съвет, а Точкова е избрана за втори мандат. Тя получи одобрението на 19 от членовете на кадровия орган в съдебната система. Точкова се оказа фаворит и на председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

Съдебна тема и от „Хасковска Марица“ – „Поискаха отвод на съдебния състав за Черния Великден“. Адвокатът на Живко Желев, един от обвиняемите по делото за Черния Великден, поиска отвод на съдебния състав с председател Красимир Димитров. Посоченият от Бойчо Бойчев защитника мотив за искането бе, че процесът се води тенденциозно, в полза на обвинението. По този начин било накърнено правото на защита. Също така защитниците на подсъдимите били виждали катастрофиралия автомобил само на снимки, нямали достъп до него. А точно той бил най-важното доказателство. Съдът отхвърли искането, а процесът продължава и днес.

„Само 17 деца в дом „Надежда“ – водещата тема на вестника. Само 17 са децата, лишени от родителски грижи, които се отглеждат в дом „Надежда“. Радостната тенденция за спад на изоставените малчугани се дължи най-вече на големия брой осиновявания, на увеличаващите се приемни семейства, както и на реинтеграцията в семействата. Капацитетът на социалното заведение бе намален през миналата година от 68 на 40 деца. Данните на социалната дирекция сочат, че глътка въздух си е поел и дом „Асен Златаров“, който през септември буквално се пръскаше по шевовете след няколко спешни настанявания.

„Съкращават 35 от Общинска администрация“ – От 276 на 241 да се свие числеността на общинска администрация, се предлага в докладна за предстоящото на 3 февруари заседание на ОбС. Съкращенията са заради исканата от финансовия министър Симеон Дянков оптимизация с 15 на сто. В новата структура на общината има предвидени 4 зам.-кметски места. Към момента едно от тях не е заето. Общата администрация се свива от 76 на 67 души, а в специализираната от 134 на 121. В дирекция „Устройство на територията ще бъдат съкратени 5 души, а отделите се редуцират от 5 на 3. Обединяват се дирекциите по селско стопанство, туризъм и транспорт с тази за общинска собственост. Доскорошният шеф на първата стана зам.- кмет , вероятно директорското място на новата структура ще заеме Нуршен Малкоч.

„По-малко безработни през миналата година“ – Безработицата през 2011 г. като цяло е била по-малка в сравнение с предходната година. Средномесечният брой на регистрираните в Бюрата по труда за м. г. е бил 11 166, а през 2010 – с 553-ма повече, или 11 719. Това отчитат от дирекция Регионална служба по заетостта. На работа през миналата година са постъпили 5985 безработни, от които 3545 с посредничеството на Бюрата по труда от областта. 1211 лица са включени в програми за заетост, 133 – в мерки, а 2201 са намерили реализация на първичния пазар на труда.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button