Преса

Вестниците на 02.02.2012 г.: „Студът продължава“, „Без грипна ваканция“

Вестниците в Хасково на 02.02.2012„До 2013 Онкото с апарат за дълбока лъчетерапия“ – с това заглавие открива днес броя си „Хасковска Марица“. Специализираната болница за активно лечение по онкология – Хасково, ще разполага с лъчетерапевтичен комплекс до края на 2013 година. Той ще се помещава в едноетажната пристройка – бившия стол, към сградата на диспансерите в кв. Болярово. Хасковската Онкология е една от 18-те болници, които получава пари по Оперативна програма „Регионално развитие“ за обновяване и оборудване на общински лечебни заведения. В следващите 6 месеца трябва да бъдат проведени конкурсите за обществени поръчки, а след това да започне изграждането на комплекса, допълва другият хасковски ежедневник „Новинар юг“. Ще бъде изградена и пристройка тип бункер. Строителството е толкова скъпо, тъй като ще се използват специални материали заради спецификата на обекта.

„Търгът за парковете наново“ – водещото заглавие на „Новинар юг“. Анулирани заради неправомерни действия на участници са търговете за наем на 10 парка в областния град, проведени преди три дни в общинската администрация. Като причина за решението си, градоначалникът посочи доклад на комисията, който уведомява за неправомерни действия по време на явния търг, пише по темата и „Хасковска Марица“. Неправомерните действия са извършвани по подобие на схема отпреди години, когато общината е отдавала под наем павилиони за сладолед – едно лице кандидатства за няколко обекта и предлага пари на конкурентите си, които след първата стъпка да се откажат.

„Монополът остава с или без Водна асоциация“ – дописка от страниците на „Хасковска Марица“. Според изданието учредената преди дни ВиК асоциация няма да промени нищо, няма да подобри качеството на предлаганата услуга, а общините с нищо не могат да влияят.  Делът на държавата в новата организация е 35 процента, останалите 65 на сто си поделят общините. Те не биха могли да повлияят на държавата. Асоциацията се управлява от Общо събрание, което ще взима решения с мнозинство от 75% от гласовете. Освен това, се казва, че асоциацията ще сключва договор с оператор. Той е само един – ВиК – Хасково, който и сега ни снабдява.

„Студът продължава, харчим рекордно много ток“, алармира от първа страница изданието. Минус 19,2 градуса измериха вчера сутринта от метеорологичната станция в Хасково. Студът продължава, максималните температури днес ще са около -5, минималните леко ще се повишат до -13. Ще превали сняг. На 31 януари беше поставен абсолютен рекорд от 1 993 мегавата товар по мрежата вследствие на силно завишената консумация на електроенергия.

Минусовите температури пратиха в болницата преди два дни бездомник, който е с измръзвания по ходилата. Пред „Новинар юг“ директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Грета Иванова съобщава, че заради студа бездомниците в областния град ще бъдат настанени в хосписа в Стамболово. Трима от клошарите сега са под лекарско наблюдение – двама от тях са настанени в центъра за психично здраве, третият – Кирчо Кирев, миналия ден бе приет по спешност в хирургичното отделение на областната болница с измръзнали крака. След изписването им те ще бъдат прехвърлени в хосписа в Стамболово до нормализиране на температурите, като ще им бъде отпусната еднократна помощ при инцидентно възникнала нужда до 300 лева.

„Без грипна ваканция засега“ – съобщава от първа страница ежедневникът. Грипна ваканция за учениците в региона засега няма да има. Това стана ясно след съвещание на областната противоепидемиологична комисия вчера. На нея са били обсъдени нивата на остри респираторни заболявания. Направен е бил разчет на социалните и възрастовите групи на заболелите, при него се е оказало, че процентът на учениците е малък. Вместо в грипна, учениците от Димитровград пък са в дървена ваканция до петък.

„В Ивайловградско отново на училище“, допълва информацията „Хасковска Марица“.  От днес се възобновяват учебните занятия в училищата в ивайловградските села Железино, Белополци и Свирачи.  Инцидентно, учебни занятия не се проведоха вчера в Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“ в Свиленград и в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с.Жълти бряг.

За възрастния мъж, който вчера се самоуби като скочи от петия етаж на блок в Димитровград пишат и двата хасковски вестника. Мястото около блока на улица “Хр. Г. Данов“, станал известен като “прокълнатия“, бе отцепено от полицаи минути, след като те бяха повикани на мястото на трагедията.  Съпругата на загиналия на място старец телефонирала на тел. 112, за да съобщи. Криминалистите не откриха предсмъртно писмо, пише „Новинар юг“. Причината за трагедията вчера не бе ясна. Най-вероятно се касае за лична драма. Пенсионерът живеел заедно с жена си в апартамента от години. Много добре се разбираха и жевееха спокойно, разказват съседи на семейството пред „Хасковска Марица“.

Две спортни теми от страниците на хасковските ежедневници. „Кметът Димов да пробва премиера Борисов на футбол“, пише „Новинар юг“. Бойко Борисов рита топка под Ямача! И това може да се случи тази неделя. Отборът на премиера “Витоша“ (Бистрица) е поканен да участва в турнир на енергетиците, който ще се проведе през уикенда в зала “Спартак“. Засега няма официално потвърждение, че министър-председателят ще се пусне по екип в окаяната хандбална зала. Няма обаче и категорично отхвърляне на поканата.

Страх от травми отложи „Хеброс“- „Свиленград 1921“, информира „Хасковска Марица“. Пропадна поредната  контрола в региона. Страх от травми притесни щабовете на третодивизионните „Хеброс“ и „Свиленград 1921“. Именно заради това бе отложен и заплануваният мач между двата отбора, който трябваше да се състои в петък.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button