Преса

Вестниците на 09.02.2012 г.:“Изгрев блокиран в преспи“, „Камбаната е по-важна от сирената“

Преса„Изгрев“ блокиран в преспите – така открива броя си „Хаскоска Марица“. За блокирани от сняг улици в района на жп гарата и невъзможността да извадят колите си, алармираха вчера жители на кв.“Изгрев“. Хората няма от къде да минат, за да стигнат до спирката на жп гарата и да идат до града, каза Васил Кеменаджиев. Той добави, че преди да навали снега завчера, водата от дерето отново заляла линиите и единствения път, по който живеещите в района стигат до центъра и останалата част на града. По този път се доставят и хранителните стоки до двата магазина, ако се наложи, линейка не може да достигне, нито такси, коментира хасковлията.

„Болница бори преспите със снегорин за 4 бона“, допълва темата „Новинар юг“.  В областната болница се борят с преспите с чисто нов мини снегорин за 4000 лв. Американската машинка бе купена във вторник, а вчера я тестваха пред Медицинския център. Заради обилния снеговалеж болничният комплекс е потънал в сняг. МБАЛ „Хасково“ има сключен договор за снегопочистване, но въпреки това бе взет и ръчният снегорин.

„Областният управител Ирена Узунова: Камбаната е по-важна от сирената“
– водещата тема ежедневника.  Четирите жертви на опустошителното наводнение, удавило харманлийското село, ще бъдат погребани днес. Докато съселяните им се подготвят за тъжния ритуал, продължава спорът около това кой носи отговорност за скъсването на стената на язовир „Иваново“, което доведе до бедствието. Областният управител заяви още, че оповестителни системи се поставят само на стратегическите язовири. „За мен биенето на църковната камбана сутринта на бедствието е много по-силен сигнал за хората в едно село, отколкото сирената“, заяви Ирена Узунова, която е неотлъчно на мястото на трагедията от понеделник сутринта.

„Двама са още в неизвестност след потопа“
– пише над челото си „Хасковска Марица“.  „Не откриха телата на бизнесмена Бойчев и жена му“, пише и „Новинар юг“.  Телата на бизнесмена Георги Бойчев и съпругата му Недялка не бяха открити при акцията по изваждане на падналия във водите на язовир „Ивайловград“ джип, съобщи вчера кметът на ивайловградското село Христо Николов. В понеделник возилото на Бойчев, който пътувал с жена си от Малки Воден за Бориславци, полетя в дупката, останала от разрушения от придошлата Олу дере 10-метров мост, свързващ двете села.

„Свиленград иска помощ за затрупани села“
– тема от първа страница на „Хасковска Марица“. Започна изпомпване и отводняване на домовете на хората в Свиленград. Осем екипа на местната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, както и техни колеги от София и Бургас работят усилено, съобщиха от общината. Разливът край Генералово и Капитан Андреево е само върху земеделска земя, няма засегнати къщи. От вчера сутринта на място са оставени два БТР-а, а останалите тежки машини и лодки са отзовани. Друга дописка информира, че и вчера ситуацията на ГКПП-Капитан Андреево бе тежка. Районът на първата бариера е залят с около 40 см вода, електрозахранването е изключено. Около 10 ч. на пункта чакаха около 30 камиона.

„Железният път за Азия затворен поне месец“ – съобщава „Новинар юг“.  Участък от трансконтиненталната жп линия от Европа за Азия, преминаващ през региона, е извън строя за около месец. От Национална компания „Железопътна инфраструктура“ съобщиха, че ремонтите на отнесените линии ще продължат поне 30 дни. Дотогава няма да пътуват и международните пътнически и товарни влакове до турската и гръцката граница.

„Оставят болните на хемодиализа в МБАЛ“
– съобщава вестникът. Пациентите на хемодиализа , които не живеят в Хасково, се оставят да нощуват в болницата. Мярката е предприета заради лошите метеорологични условия и затрудненото придвижване на линейките до малки населени места. От 1 януари м. г. транспортирането на пациентите до отделенията се извършва от реанимобилите на болницата, а не както преди – на Бърза помощ.

„Половин метър сняг прати 66-годишна в Старческия“ – дописка от страниците на „Новинар юг“.  66-годишната Дорка Желязкова бе настанена вчера в старческия дом, след като покривът на къщата ѝ рухна. След полунощ на дежурния телефон в общината постъпил сигнал за бедстваща жена на адрес „Стоян Заимов“ 33. Спасителен екип веднага отишъл на място и извел баба Дорка от къщата ѝ, част от покрива на която се срутил под тежестта на половинметровия сняг. Възрастната жена била настанена в хотел, а вчера в 13.30 ч. в дома в Кенана, съобщиха от общинската администрация. „Подслониха самотница в Старческия дом“, пише по темата и „Хасковска Марица“. Тя засега е единствената, която е подслонена на Кенана заради тежката зима.

„Арест за румънци с 8,5 кг хероин“
– дописка от страниците на „Хасковска Марица“.  Постоянна мярка „задържане под стража“ бе наложена на двамата румънци Федюк Александру и Заподену Личиян, които бяха арестувани с 8,5 кг хероин. Това решение взе Хасковският окръжен съд вчера. Младите мъже бяха спипани на Капитан Андреево в събота вечерта. Наркотикът бил облепен по телата им.

„Рона“ с благотворителен спектакъл в „Дружба“,
анонсира „Хасковска Марица“. Балет „Рона“ организира днес благотворителен спектакъл под наслов „Танцът е любов“. В зала „Дружба“ ще има и официален представител на БЧК, за желаещите да помогнат на пострадалите от наводненията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button