Преса

Вестниците на 10.02.2012 г.: „Тракиец“ 47 г. незаконен, „С 20 милиона лева възстановяват Бисер“

Пресата на 10.02.2012 г.„Тракиец“ 47 г. незаконен, цъка за Харманли – пише над челото си ежедневникът. Вече 47 години язовир „Тракиец“ е незаконна водна бомба със закъснител, защото няма акт за пускане в експлоатация. При очакваното обилно снеготопене има опасност от ново наводнение. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) водоемът трябва да бъде спрян от експлоатация в този си вид. Стената му няма акт 16 от изграждането си през 1965 година. В ЗУТ ясно е казано, че един обект, независимо от коя категория е, не разполага ли с въпросния документ, не може да бъде пуснат в експлоатация.

„Иваново с временен мост, без вода за пиене“ – водещата тема на „Новинар юг“ днес. Вчера започна реконструкцията на моста, който свързва селото с Харманли. Той бе скъсан от придошлия порой, а хората от Иваново вече 5 дни са откъснати от света. Кметът Ваня Димитрова разказа, че имат ток и храна, но не и питейна вода. Съоръжението ще бъде временно. Заради рухналия мост се налагаше линейките, викани за болни хора, да заобикалят през Любимец и така да навъртат още 70 километра. „Хаскосвка Марица“ уточнява, че от днес започва възстановяването и строителството на всички диги по реките и водоемите в региона, с цел да се предотврати ново наводне ние при евентуално обилно снеготопене. Това обяви областният управител Ирена Узунова. Ремонтът и изграждането на дигите ще се прави в авариен порядък, действаме във форсмажорни обстоятелства, коментира Узунова.

„С 20 милиона лева възстановяват Бисер“ – с това заглавие „Хасковска Марица“ открива броя си. Село Бисер ще бъде възстановено. Тук ще има живот! Това заяви премиерът Бойко Борисов, който пристигна вчера за траурната церемония по погребението на четирите жертви от наводнението в селото. Своята почит към нелепо загиналите на 6 февруари бисерчани отдадоха и вицепремиерът Цветан Цветанов, земеделският министър Мирослав Найденов и социалният, Тотю Младенов. „Премиерът Бойко Борисов: Европа дава 20 млн. лв. за Бисер“ – пише по темата и „Новинар юг“. Европейската комисия е  разрешила около 15-20 млн. лв., предвидени за селските райони, да бъдат вложени във възстановяване на инфраструктурата на залятото от язовир „Иваново“ село. Това обяви вчера министър-председателят Бойко Борисов минути, след като посети опелото в местната църква на четиримата загинали при наводненията в началото на седмицата.  Премиерът призова кметовете от засегнатите райони в Хасковска област да разработят проекти, които да бъдат финансирани.

„С лодки возят бали за стадата в Малки Воден“ – статия от първа страница на вестника. Заради скъсания мост, който свързва Бориславци и Малки воден, животновъдите са принудени всяка сутрин да прекосяват водите на язовир „Ивайловград“ с лодки, за да нахранят стадата си. За техните неволи, започнали с пропадането на връзката в понеделник, разказа кметът Христо Николов, който управлява и двете селища.  

„36 села в областта на сухо“
– пише над челото си „Хасковска Марица. Община Харманли е най-засегната от безводието, там 14 села са без вода, следвана от община Свиленград – 13 села. В двете общини са изпратени 9 водоноски, доставени от армията. Ще бъдат проследени микробиологичните показатели на водата, с която сега се снабдява бедстващото население. В случай на лоши резултати ще бъдат предприети незабавни мерки.  „Без вода са 36 села в областта“ – дописка от страниците на „Новинар юг“. Вестникт уточнява причината за безводието – наводнени помпи в станциите, които не могат да бъдат пуснати.

„Пороите затлачиха моста към Любеново“ – тема от първа страница на „Хасковска Марица“. Трябва спешно да се разчистят устоите на моста към селото, които са затлачени от последните порои. При снеготопене, водите може да отнесат съоръжението, алармира кметският наместник Боян Бойдев вчера.

„Съветникът Хабил изчисти „Бадема“ от преспите“ – пише ежедневникът. По-голямата част от квартал „Бадема“ осъмна вчера почистен от преспите, в които бе затънал. По  собствена инициатива общинският съветник от ДПС Хакив Хабил, заедно с още 10-тина човека от квартала са ринали снега до 1 часа след полунощ с помощта на два трактора.

„ГЕРБ: Общината да иска помощ от държавата за снегопочистването“ – друга дописка от страниците на „Хасковска Марица“. Общината трябва да намери решение за почистването на града от снега и най-вече на крайните квартали, където положението е най-сериозно. Това призоваха съветниците от ГЕРБ на пресконференция вчера. Местната власт да потърси помощ от държавата за снегопочистването, заяви Иван Панайотов.

Двата хасковски вестника пишат за отложеното вчера заседание по делото за катастрофата в Симеоновград. „Баща отложи делото за Черния Великден“ – тема от страниците на „Новинар юг“. Неявяването на частен обвинител стана причина вчера окръжният съд да отложи делото за симеоновградския Черен Великден, в който загинаха шестима младежи. Фаик Заид, баща на една от жертвите – Мелин, бил нередовно призован и не се появи в залата на Темида. „Частен обвинител отложи делото за Черния Великден“ – така е озаглавена дописката в „Хасковска Марица“. От нея става ясно, че процесът ще продължи на 1 март. Това предизвика гнева на присъстващите почернени родители в залата. С часове пътувахме от различни краища на България, за да се явим, а се оказва, че няма да има заседание. Потресаващо е, дори подигравка, коментира бащата на загиналия в тежката катастрофа Трифон Трифонов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button