Преса

Вестниците на 14.02.2012 г.:Опашки за дърва за огрев, Откриват университет в Димитровград

Пресата на 14.02.2012 г.Темата за шоковото поскъпване на цената на дървата за огрев днес е намерила място на страниците и на двата хасковски ежедневника. „Дървата удариха 200 лева за тон” – пише „Новинар юг”. Причините – необичайно суровата зима и прекъснатите доставки. „Преди седмица продадохме един тир за 140 лв./т и оттогава нямаме нови. Камионите стоят блокирани в Ивайловградско и не могат да тръгнат през големите преспи. Шофьорите звънят и се оплакват, че до 10 дни няма да могат да слязат в Хасково. В същото време цената на дървата по другите фирми, където има останали минимални количества, скача главоломно. Има колеги, които продават на 200 лв. за тон, а други искат по 8 лева за 30-килограмово чувалче”, коментира кризата шефката на фирма „Транс” Таня Радичева. „Опашки за дърва, тонът стигна 170 лв..” – заглавието в „Хасковска Марица”. Хората чакат часове наред, тъй като твърдото гориво не достига. Даваме по 150- 200 кг на клиент, за да има за повече, казаха търговците. В повечето фирми дърва няма. Ще получим най-рано след седмица – две, коментираха търговците. Междувременно цената им скочи и там където се предлагаха бе 170 лв. за тон.

„Откриват университет в Димитровград” – с това заглавие открива броя си днес „Новинар юг”.  Университе ще отвори врати за новата учебна година. Кметът Иво Димов обаче отказал да конкретизира кой точно ВУЗ ще открие филиал в града, но уточнил, че става дума за реномирано държавно учебно заведение.

„Изпускат аварийно яз. „Елена“ до нанос” – водещото заглавие на „Хасковска Марица”. Източването на яз. „Елена“ до нанос започна вчера край селото в присъствието на енергийния министър Трайчо Трайков и заместника му – хасковлията Делян Добрев. За изпускане на водата от язовира аварийно бе изкопан втори преливник в стената. До този вариант се стигна заради бетонирания основен изпускател на съоръжението и затлачения преливник.  Въпреки че преливникът бе разчистен и изкопан с 80 см в дълбочина през последните три дни, нивото на водата спадна с около половин метър, което се оказа недостатъчно. „С 2000 л/сек. изтича „Елена”, полиция заварди „Иваново”, допълва по темата „Новинар юг”.  Стената на местния язовир, чието преливане би довело до нови сериозни проблеми за бедстващото село Бисер, бе прокопана вчера през средата. Така контролираното изпускане на водата нарасна до 2000 литра в секунда. Полиция пък заварди подстъпите към язовир „Иваново”, чиито води удавиха шестима души в съседното село Бисер миналата седмица. От неделя вечерта униформените предупреждават хората да не се доближават до водоема или бреговете на река Бисерска заради очакваните нови валежи и прииждане на водите.

„Възстановяват скъсани диги край Харманли от днес”
, пише още ежедневникът. Днес започва възстановяването на десетките метри скъсани диги на река Олу дере (Харманлийска), довели до наводнението в града миналия понеделник. От седмица се разчистват затапените с огромни изкоренени дървета мостове край града. Именно създалият се ефект на бент е предизвикал разливането на водата встрани и скъсването на дигите и край двата бряга, заявиха от отдел „Гражданска защита” към кметството.

„ВМРО-БНД жали цената на водата” – пише на първа страница „Хасковска Марица”.  Жалба срещу новата цена на вода е завела във Върховния административен съд партия ВМРО-БНД. Един от мотивите, с които се иска отмяна на решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, е високата такса пречистване. В столицата тя е 28 ст., а в Хасково е 43 ст. И в двата града пречиствателните станции са изградени по програма ИСПА. От началото на т.м. кубик вода струва 2.90 лв., с ДДС.

„Още 3 дни ваканция в Симеоновград и Баните” – дописка от страниците на „Новинар юг”. От вторник до четвъртък включително учениците в общините Симеоновград и Минерални бани излизат във ваканция. Заповедите за разпускането са издадени от кметовете на населените места Пейчо Стайков и Мюмюн Искендер заради непроходими пътища. Това възпрепятства извозването на децата от селата към училищата и вчера до школата са стигнали по-малко от половината от учениците в двете общини.

И двата хаскоски ежедневника пишат за катастрофата в хасковското село Клокотница, при която загина млад мъж от село Крепост. Неизвестен шофьор уби 25-годишния Станимир Василев и рани тежко с година по-младата му съпруга Ронка. В колата на семейството пътувала и баба им, която не е пострадала. Трагедията станала миналата вечер в 20 часа на изхода от село Клокотница за Хасково. Там фиатът на Василев аварирал. Той и жена му слезли да огледат автомобила. Били на задната му лява страна, когато друго возило ги помело и продължило по пътя си. От удара на място издъхнал Васил. Ронка е откарана в болницата в областния град. Тя е със строшени ребра, таз, ляв крак и увредени вътрешни органи. Животът ѝ е в опасност.

„Стена едва не уби крадец в казарма” – информира „Хасковска Марица”.  46- годишен мъж пострада докато извършва кражба от сграда на бивша казарма. Пострадалият, заедно с още 2-ма души влезли в поделението на ул. „Ген. Колев“ да крадат дърва. При разрушаване на стена на помещение, отломките ударили единия от крадците. Пострадалият, познат на органите на реда, е с контузни рани по главата. Настанен е в болницата без опасност за живота.

„Тестват безплатно за СПИН”
– тема от страниците на „Хасковска Марица”. Мобилен кабинет за тестване на СПИН ще действа днес следобед в Обединени ученически общежития – Хасково. На Деня на влюбените – 14 февруари, стартира вторият етап на националната АНТИСПИН кампания. Всеки желаещ ще може да провери безплатно своя ХИВ статус.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button