Преса

Вестниците на 21.02.2012: 5 водни бомби в Димитровград, Казармите на общината, ако няма купувачи

Пресата на 21.02.2012 г.„5 водни бомби в Димитровградско“ – водещото заглавие на „Новинар юг“. 4 са язовирите в общината, които са картотекирани като опасни и трябва да се наблюдават. Това стана ясно вчера на срещата между собственици, концесионери на водоемите и местната власт. По предложение на администрацията в списъка бе включен още 1 язовир. Така потенциално опасните на територията на общината са „Светлина“, „Асеново“, „Бодрово“, „Черногорово“ и „Долно Белево“.

„Министър Аню Ангелов: Даваме казармите на общината, ако няма купувачи“ – така открива броя си „Хасковска Марица“. Военното ведомство е разделило на три части района на бившите казарми, стана ясно още от изявлението на министъра. Средният, заедно с паметника на Десети Родопски полк, ще бъде даден на областния управител, след като съборим бракуваните сгради в него. Северната част е предложена за продажба, ако не можем да я продадем – ще бъде дадена на общината, поясни Аню Ангелов. Министърът дойде в Хасково след като посети Бисер и се запозна на място с действията на обществения комитет и временната администрация по преодоляване на щетите от бедствието. Цялото армейско войнство пристигна вчера в областния град за посрещането на рота „Алтея“.

„Наградиха с бинокли и ножове военни, спасявали в Бисер“
– дописка от „Новинар юг“. 22 военнослужещи и цивилен от 31-и механизиран батальон бяха наградени вчера. Признанието дойде заради участието им в спасителните операции на 6 февруари в залятото харманлийско село Бисер. На хасковския площад „Свобода“ военният министър Аню Ангелов награди със знак за отлична служба и 500 лв. подполк. Данчо Николов, ст. сержант Славко Славчев, редниците Иван Стоянов, Генчо Кирилов, Александър Касабов и Местан Халил. Бинокли получиха кап. Янко Колев, ст. сержант Петьо Рашев и редниците Маргарит Палашев и Цветелина Нейчева.

„Щетите от бедствието – 80 млн. лева“
– обявява на първа страница вестникът. Между 75 и 80 млн. лв. ще са щетите от бедствието в областта. Това прогнозира вчера министърът на европейските фондове Томислав Дончев. Той уточни, че пораженията във всички населени места без Харманли, където щетите са най-големи, се изчисляват на 52 млн. лв. „Европейските пари не са бързи пари, отделно процедурите са доста сложни и тромави. Срещнахме се с представителите на общините от Хасковска област и обсъдихме вариантите за възстановяване на разрушената публична инфраструктура. Трябва да е ясно, че язовирите не могат да бъдат възстановявани с европейски средства“, каза Дончев.

За исканите от община Свиленград 74 хиляди лева за 98 наводнени къщи пишат и двата хасковски вестника. Става въпрос за внесените в Междуведомствената комисия искания за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Приложени са преписки, снимков материал и оценки на първите 98 жилища, чиито собственици са представили необходимите документи. Продължава окомплектоването на документите на още 52 жилищни имота, с установени строителни щети, които също ще бъдат изпратени до комисията.

„Страната ни изпуска 100 млн. евро за язовирите“,
алармира „Хасковска Марица“.  Хаосът в напоителната инфраструктура е толкова голям, че някои от язовирите имат по двама собственици. Всеки от тях ги отдава, единият за риба, другият – за напояване. Такъв е случаят с водоема край Александрово, половината от който е собственост на община Хасково, а другата- на Димитровград.

„Палят вагена на Иван Бомбата заради комар“ – пише над челото си „Новинар юг“. Игра на комар завърши с палеж на автомобил, по случая е арестуван 24-годишният криминално проявен Николай Христов, съобщиха вчера от полицията. Ситуацията се разиграла в димитровградския квартал Черноконево. Пострадалото возило е „Фолксваген“, собственост на 35-годишният Иван Георгиев-Бомбата. Той и Николай се надцаквали на свара. Недоволен от развоя, Николай си тръгнал сърдит и по-късно драснал клечката на Ивановото возило.

„Връщат на районния съд делото за мотопистата“
– тема от страниците на ежедневник. Административният съд определи делото на община Хасково срещу Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да започне да се гледа по същество. Общинската администрация бе глобена с 5000 лв. от строителния надзор заради мотопистата край Хасково. Според ДНСК подстъпите, свързващи главния път с мотопистата, са незаконни. Миналият месец Районен съд-Хасково определи, че жалбата на общината е недопустима.

„Агрофондът субсидира 3 църкви“ –
тема от първа страница на „Хасковска Марица“ Три църкви в община Тополовград ще получат пари от държавен фонд „Земеделие“. Парите са предназначени за храмовете , носещи името на „Св. Димитър в с. Княжево и Устрем, и за „Св. Георги“ в Хлябово. Църквите ще ги използват, за да изографисат стени, ремонтират камбанарии, куполи и покриви, както и да изградят пристройки в дворовете си. Агрофондът подпомага още 12 църкви в страната, като общата сума за всички е 3 652 524 лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button