Преса

Вестниците на 22.02.2012 г.: Водата в Хасково годна за пиене

Вестниците в Хасково на 22.02.2012Двата хасковски вестника днес успокояват хасковлии като съобщават, че водата в областния град вече е годна за пиене. Ежедневниците припомнят, че при големите наводнения в региона преди две седмици специалисти алармираха, че водата в областта е годна само за битови нужди. Тогава нивото на манган беше над нормата. Последните проби, взети от областния град са с добри показатели.

„Бензинджии: Зареждаме по 3-4 литра“ – водещото заглавия на „Хасковска Марица”. Гориво за по 10-15 лв. Зареждат повечето клиенти. Хората са притеснени от растящите цени и трудно отделят по-големи суми, разказаха вчера служители на бензиностанциите. Това са около 3-4 литра. Горивата са рекордно скъпи, най-масовият бензин А95 струва вече 2.56- 2.57лв. за литър, а дизелът скочи до 2.70 лв.  Данните на НСИ сочат, че за година литър бензин е скочил с между 10 и 16 ст., а дизелът – с цели 30.

„Новата автогара на подпис от акт 16“ – водещата тема на «Новинар юг». Новата автогара в Димитровград е на един подпис от издаването на акт 16. Вчера успешно премина комисията по инспекцията на обекта и сега остава главният архитект на общината да разпише акта за ползване или паспорта на съоръжението.  „След това ни предстои да преминем категоризация към ДАА-Хасково, което ще отнеме известно време. Надеждите ни са всичко да приключи до края на март и да открием автогарата“, обясни Деан Георгиев, управител на фирмата концесионер на автогарата „Порт транс-Чавдаров“.

„Форсират процедурата за изчезналото сем. Бойчеви” – пише над челото си вестникът. Наследниците на загиналите във водите на реката край Бориславци семейство Бойчеви, ще заведат дело в Районен съд Димитровград, с което родителите им Недялка и Георги, да бъдат обявени официално за изчезнали. Областна администрация – Хасково е осигурила безплатна правна помощ и консултации по казуса. Най-кратката процедура, предвидена при война или стихийно бедствие, е 2 години. В мирно време се чака 5 години, поясни губернаторът Ирена Узунова вчера, на брифинг със социалния министър Тотю Младенов.

„Икономисаният милион от Културния център остава за Харманли” – пише още ежедневникът. Икономисаните от строителството на Културния център в Харманли средства да останат на разположение на общината. За това се е разпоредил премиерът Бойко Борисов на заседанието на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, на което е присъствал и кметът Михаил Лисков, се съобщава на официалната страница на община Харманли.

„75 000 лв. за наводненията в Свиленград” – пише още „Хасковска Марица”. Възстановителна сума от 75 000 лв. за щети от наводнението на жилищни имоти в Свиленград, предоставя държавата. Това реши на вчерашното си извънредно заседание Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

„Експерти проверяват яз. „Стамболийски“ – продължава темата вестникът. Специалната комисия на „Язовири и каскади“ е констатирала проблеми за язовир „Стамболийски“. Експертите са проверили водното съоръжение, намиращо се на територията на община Хасково в понеделник, съобщи областният управител Ирена Узунова. Няма нищо притеснително на този етап. Стената е обрасла, изпусквателят работи, но има вода и в преливника. Очакваме комисията от специалисти да предложи по какъв начин да започне сваляне нивото на водата в язовира, коментира губернаторът. „Новинар юг”  пише „Източват Стамболийски с байпас”. Водоемът застрашавал от наводнения селата от двата края на международния път Е-80, пише в доклада на комисията в „Язовири и каскади”.

„Хасковският кмет: Активно мероприятие източи безопасния язовир „Елена“, допълва по темата „Новинар юг”. Язовир „Елена“ е безопасен и нямаше нужда да бъде изпускан, коментира вчера кметът на общината Георги Иванов. Според него рушенето на стената с багер било излишно и е плод на активно мероприятие. „Въпреки че язовирът е на община Хасково, никой не сметна за нужно да ни информира и да пита за нашето становище относно източването и рушенето на стената“, каза още Иванов. Той допълни, че на 11 февруари вечерта преливникът бил почистен от поставените ограждения още по времето на първия арендатор. На следващия ден нивото на водата в язовира паднало с около метър, а Георги Иванов разпоредил и разчистване надолу по реката, което също било извършено.

„Иванов и Станева съдят МВР”, пише над челото си вестникът.  Дело срещу областната дирекция на МВР ще заведе кметът на общината Георги Иванов. Искът е заради това, че представителите на силовото министерство са надвишили правата си.  Поводът са две наказателни постановления срещу Иванов, връчени му, след като прокуратурата е прекратила проверка срещу него. Едното от тях е за 500 лв. – за това, че попречил на инспектор, след като му отказал да подпише и да приеме разпореждане. Другото  е за 100 лв. – за неизпълнение на полицейско разпореждане.  Става дума за случай от юли м.г., когато Иванов бе призован от дознател по разследване за нанесена щета на общината от 70 000 лв. през 2001 г. Ежедневникът публикува и мнението на директорът на Областната дирекция на МВР комисар Петьо Петров, който казва „Не сме си превишавали правата, спазили сме закона”.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button