Преса

Вестниците на 24.02.2012 г.: Тянкова – шеф на Окръжния съд, 10 бисерчани без еднократна помощ

Пресата на 24.02.2012 г. Информацията за Миглена Тянкова, която бе избрана за председател на Окръжния съд в Хасково е на първите страници на двата хасковска вестника. Шефката на Районния съд в Хасково – Миглена Тянкова, бе избрана за председател на окръжния. Нейната кандидатура бе единствена и е разгледана като първа точка от дневния ред на Висшия съдебен съвет вчера. Тянкова бе подкрепена с гласовете на 16 от двайсетина присъствали висши магистрати в залата, пише „Хасковска Марица“. За първи път от 15 години окръжният съд ще има председател от Хасково, допълва „Новинар юг“. През тези години съдът е управляван от Златка Пехливанова (Симеоновград), Галя Костова (Плевен), Росен Русев (Харманли). По време на изслушването Тянкова, която получи одобрението на съдиите в районните съдилища от региона и на част от окръжните правораздаватели, заяви, че не ѝ е безразлично какво се случва в съдебната система.

„С 1.7 млн. вдигат 46 нови къщи в удавеното село“ – водещата тема на „Новинар юг“. 46 от напълно разрушените къщи ще бъдат изградени наново с 1.7 млн. лв., обеща вчера на общоселско събрание вицепремиерът Цветан Цветанов. Той уточни, че 1 млн. лв. от сумата са от политическа партия ГЕРБ, 700 000 лв. са събрани от БЧК.  „Селото ще бъде възстановено напълно и дори ще изглежда по-добре отпреди. Веднага след като се подобри времето, ще започнат строителните работи. Вече приключи заснемането на имотите и първо ще вдигнем наново разрушените 46 къщи. Това ще стане след съгласуване на плановете с техните собственици.

„10 бисерчани без еднократна помощ заради друг имот“ –  съобщава днес „Новинар юг“. Еднократните 325 лева за пострадалите от бедствието в с. Бисер са отказани на 10 човека. Въпреки наводнението хората не могат да получат средствата, защото адресната им регистрация е в друго населено място. Това означава, че те имат допълнително жилище, според правилника не могат да получат средствата, обясни шефката на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ Грета Иванова.

„Цветанов връчи по 5 хил. лв. на героите от Бисер“
– тема от втора страница на „Хасковска Марица“.  Тримата герои от с. Бисер, спасили десетки животи на свои съселяни по време на наводнението, получиха вчера по 5 хиляди лева награда лично от вицепремиера Цветан Цветанов. С тържественото награждаване на Атанас Атанасов, Атанас Георгиев и Красимир Колев започна общоселското събрание в Бисер, на което освен вицепремиерът, присъстваха и шефът на Главна дирекция „Противопожарна и аварийна безопасност“ комисар Никола Николов, областният управител Ирена Узунова, кметът на Харманли Михаил Лисков и кметицата на Бисер Златка Вълкова. Новинар юг припомня,че Атанас Георгиев е популярен сред местните като Багера. На 6 февруари спаси 35 бедстващи бисерчани. Това той стори с помощта на джипа и трактора си. Областният управител Ирена Узунова похвали Краси Колев за неговата неуморна работа по спасяването и възстановяването на селото, която продължавала денонощно и до вчера. Бисерчани аплодираха бурно своите герои с думите, че тримата  заслужават наградите.

Освен в Бисер Цветан Цветанов вчера бе и в Свиленград. „600 000 лв. глътна скъсаната дига в Свиленград“, пише „Хасковска Марица“.  Възстановяването на скъсаната дига на Марица струва 600 000 лв. Това стана ясно по време на направения вчера оглед на възстановеното съоръжение от главния инженер на „Напоителни системи“ Любомир Денев и вицепремиерът Цветан Цветанов 8 години е гаранцията, която дават изпълнителите на ремонта.

„Масово съкращение спира Хасково от програма за заетост“ – водещата тема на „Хасковска Марица“. Нови 325 места са заявили общините от Хасковска област по схема „Развитие“ на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. Наетите лица ще са ангажирани главно в пътно-строителни дейности, градинарство и озеленяване за срок от 9 до 12 месеца. Минималната заплата плюс социални осигуровки се дават от държавата. Най-много заявки има за община Минерални бани – 95, за Тополовград са 90, а за Димитровград – 63.

Приетата на сесия на Общински съвет – Димитровград финансова рамка на бюджета за тази година на общината също присъства на страниците на двата хасковски вестника. Почти единодушни съветниците приеха предложения бюджет на общината за т.г. Оказа се, че сесийните групи са повече от доволни, тъй като предложенията им намерили място във финансовата рамка, пише „Хасковска Марица“. Вероятно това бе причината на заседанието да има повече благодарности отколкото дебати. „Няма да позволя да има дисбаланс в бюджета“ – думите на кмета Ива Димов са цитирани на страниците на „Новинар юг“. Бюджетът е в размер на 27 345 903 лв.

„65 000 лв. стари дългове събра Любимец“
, информира „Хасковска Марица“.  Събираемостта на местните данъци и такси в община Любимец се увеличава. Само за последните 40-50 дни от м.г. са влезли над 65 хил.лв..Това стана ясно на проведеното обществено обсъждане на бюджета на общината за т.г. Има доста несъбрани стари задължения от граждани и фирми. Общината си е поставила за цел да си прибере парите от длъжниците, за да започне поетапно погасяване на неразплатените суми към фирми – изпълнители на различни поръчки. В тазгодишният бюджет е заложено да бъдат погасени 250 хил.лв. от задълженията на общината.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button