Преса

Вестниците на 28.02.2012: Такситата поскъпват, Брюксел ни наказва за кюмбетата

Вестниците в Хасково на 28.02.2012„Такситата в Хасково поскъпват с 1/3 от утре” – с това заглавие открива броя си днес „Хасковска Марица”. Още от вчера всички фирми в Хасково започнаха пренастройване на цените за превоз на пътници, заради дизелът, който вече удари 2,70 лв. за литър. Цените на таксиметровите услуги не бяха пипани в продължение на 7-8 години, припомниха шофьори. Така от 29 февруари т.г.първоначалната такса от 66 ст. се вдига на 89 ст. Километър пробег при дневна тарифа от 69 става на 83 ст., а нощната се променя от 79 на 91 ст. Вместо досегашните 12 ст. на минута, престоят ще се таксува по 15 ст. Според „Новинар юг” таситата в Хасково вече возят на повишена тарифа.

 „Брюксел ни наказва за кюмбетата?” – водещата тема на „Новинар юг”.  Има опасност Брюксел да започне наказателна процедура срещу България заради редовното превишаване на съдържанието на фини прахови частици във въздуха. Това предупреди вчера шефът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) инж. Димитър Илиев.  Ежегодно от екоинспекцията отчитат превишавания в пъти над нормата oт 50 микрограма запрашаване на въздуха в областите Хасково и Кърджали. При допустими 35 дни надвишавания годишно за 2011-а в Хасково са отчетени 111 дни превишавания, 119 – в Димитровград и 123 дни мръсен въздух – в Кърджали. Запрашаването се отчита основно през зимата. Темата е намерила място и на страниците на „Хасковска Марица”.

„20-метрова язва в стената на „Тракиец“, алармира над челото си „Новинар юг”. Изданието цитира кметът на селото Красимир Бойчев, който казва: „Всеки ден по три пъти обикалям язовирната стена от притеснение. В събота видях мястото, където брегът на естествената стена се свлича в съседство с изкуствената. Веднага алармирах „Напоителни системи“. Язвата се е отворила точно до зъба между двете стени. Ако това продължи, може да се подкопае всичко“, притеснен е Бойчев. Ежедневникът публикува и интервю с бившия шеф на хасковската земеделска служба Йордан Атанасов, който казва, че язовирите са безопасни само на хартия.

За побоя над 26-годишния симеоновградчанин пишат двата хасковски вестника. „Жених два пъти краде девойка” е заглавието в „Хасковска Марица”, а „Насилват с бухалка крадец на булка” – в „Новинар юг”.  Крадец на 16-годишна булка бе отвлечен от родата ѝ, съобщиха вчера от полицията. Съвременният вариант на драмата „Ромео и Жулиета“ се разиграл по-миналата вечер. Часове по-рано Ганчо Маринов задигнал за пореден път изгората си от Раднево. Момичето тръгнало доброволно с него и двамата се скрили в къщата му в Симеоновград. Това обаче разлютило бащата на девойчето – 36-годишния Альоша Иванов. Той и брат му Кольо Иванов (34 г.) събрали още трима, натоварили се в „Ауди“ и отпрашили да си приберат пристаналата девойка. В Симеоновград на прага на дома си ги посрещнал Ганчо. Петимата го набили и напъхали в багажника, а момичето качили в колата.

„Събарят 53 къщи в Бисер и Лешниково” – тема от първа страница на „Новинар юг”.  51 къщи в пострадалото от наводнението село са обявени за напълно негодни и предстои да бъдат съборени. Това е констатацията на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. От там очакват още 5 къщи да бъдат включени в списъка за разрушаване. При тях предстои допълнителна работа по оценката.
 Още 105 къщи са пострадали в Бисер от придошлата на 6 февруари вода. Те ще бъдат санирани, ще бъдат подменени дограми, врати и подови настилки. В село Лешниково потопът е повредил 19 къщи. Две от тях вероятно ще бъдат разрушени.

„Мюфтийствата помагат на бедстващите, църквата – пас”, пише „Хасковска Марица”. Турската община Бурса е изразила готовност да ремонтира пострадалата от потопа църква в с. Бисер. Всеки момент от турска страна се очаква отговор за решението им в тази посока, каза кметицата на Бисер Златка Вълкова. Тя сподели, че представители на община Бурса са снимали и църквата и наводненото училище в селото и след обсъждане, предложението за помощ трябвало да мине през техния общински съвет.

„Тео Батуров пее за 3 март на пл. „Свобода“ – тема от втора страница на вестника.  Хасково ще отбележи 134-годишнината от Освобождението с тържествен ритуал на трети март – събота. Националният флаг ще бъде издигнат с военна церемония от 11 ч. на пл. „Общински“. Честването ще продължи след това на пл. „Свобода“ с
полагане на венци и цветя на „Паметника на незнайния войн“ и празничен концерт с участието на Теодор Батуров и Фолклорен танцов ансамбъл „Хасково“, с художествен ръководител Ана Димитрова.

„Асоциация дарява футболен терен на детска градина”, пише още изданието.  Построяване на маломерен футболен терен в една от хасковските детски градини и организиране на футболен турнир за деца в неравностойно положение, са част от мероприятията, които обяви вчера на среща в Хасково шефът на ФК „Енергетика“ към Националната спортна асоциация „Икономика и Енергетика“ със седалище в Стара Загора Желю Желев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button