Преса

Вестниците на 29.02.2012: Брашното скача. Яйцето колкото половин хляб

Вестниците в Хасково на 29.02.2012Потребителски теми, засягащи трапезата, са водещи в двата хасковски вестника в последния ден на февруари.

„Брашното удря 700 лева за тон от март“, пише „Хасковска Марица“. 480 лв. с ДДС удари тези дни тон пшеница по борсовите пазари, като увеличението е със 70-80 лв. на тон. Това е масовата цена, която се налага на пазара на зърното в момента, информираха запознати в бранша. Тенденцията според тях е към проължаващо повишаване на цената на пшеничното зърно. От 640 до 680 лв. се продава вече тон брашно в някои мелници, доскоро се търгуваше по 580 до 600 лв. По непотвърдена информация, от утре се очаква тонът на брашното да закове 700 лв.

„Яйцето от щастлива кокошка – колкото половин хляб“ – темата е от „Новинар Юг“. Европейските изисквания за хуманно отглеждане на кокошки вдигaт цените на яйцата постоянно. За последните 3 дни черупчестият деликатес скочи с 3 стотинки. Производители прогнозираха поскъпването още в началото на февруари. Тогава яйцата в Хасково се търгуваха между 20-22 ст. за брой в зависимост от качеството. През последните дни цената направи овчарски скок – от 29 на 35 ст., колкото е цената на половин хляб.

„Трима на разпит за труп с прерязано гърло“.  С прерязано гърло край димитровградското село бе открит 67-годишният Георги Минков. Основната версия, по се работи, е убийство, но все още не е изяснен мотивът. Според неофициална информация кръгът на заподозрените е стеснен до трима и вчера те са били разпитвани от криминалистите в Димитровград. Все още не бе открито и оръжието на престъплението, което най-вероятно е нож.

„Арест за баща и чичо на крадена булка“. Под стража остават братята Альоша и Калчо Иванови. На Кирил Йорданов бе определена по-леката мярка за неотклонение – парична гаранция от 2000 лв. Решението от вчера е на окръжния съд. Триото е обвинено от прокуратурата за извършено отвличане. Жертва на престъплението е Ганчо Маринов, който искал да се ожени за 16-годишната дъщеря и племенница на братята Альоша и Калчо. Те обаче не били съгласни да я дават.

„Тракиец тренира евакуация при скъсване на язовира“ – вестникът продължава темата с водоема. Жителите на хасковското село Тракиец ще правят тренировки на евакуация при скъсване стената на язовира над него. „До седмица ще свикам общоселско събрание. На него ще определим ден, в който да бъде направена първата тренировка за действията, които трябва да се предприемат при едно евентуално бедствие. Подобни учения са правени преди 25 години и оттогава са преустановени. Много от местните жители са заселници от турския етнос. С годините са слизали от високите части на страната и си нямат понятие какво е това преливане на язовир“, казал кметът Красимир Бойчев. Навремето всяка фамилия от селото е имала приемно семейство в Николово и Въгларово, било е ясно кой къде отива при скъсване на язовира. На хората ще бъде обяснено, че в опасните периоди от годината трябва да имат приготвена чанта с най-необходимото.

„Нямало опасност от свлечената стена на яз. “Тракиец“. Това пише „Хасковска Марица“ по темата с язовира. Заради свличане на земна маса от естествената стена на яз. „Тракиец“ комисия от специалисти на „Напоителни системи“, „Язовири и каскади“, както и представители на областната комисия по бедствия и аварии извършиха оглед на място. Изводът е, че опасност няма.

„Събарят 51 къщи в Бисер днес“ – всъщност днес започва събарянето на срутените и пострадалите от наводнението къщи на харманлийското село Бисер. Терените ще бъдат разчистени за ново строителство. Строителните дейности се извършват от „Главбулгарстрой“ безвъзмездно в полза на Община Харманли.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button