Преса

Вестниците на 01.03.2012: Водата отнесе улици.Срутиха къщи в Бисер. Общината прецака инвалидите.

Вестниците в Хасково на 01.03.2012Темата за започналото събаряне на разрушените от наводнението къщи в харманлийското село Бисер е намерила място на страниците на двата хасковски вестника.

„Срутиха първите къщи в Бисер, хората потънаха в плач” – дописка от първа страница на „Хасковска Марица”. Багери вчера започнаха събарянето на първите 10 от  разрушените от потопа къщи в с. Бисер. Техниката на софийската „Главболгарстрой“ стовари гребла най-напред върху останките от дома на 74-годишната Тянка Найденова, която е живяла там 53 години.

„Респект 93″ с нови къщи от 60 до 120 квадрата” – така открива броя си „Новинар юг”. Проекти за изграждането на нови къщи в селото ще предостави безвъзмездно на пострадалите му жители старозагорската фирма „Респект 93″. Вчера съуправителите, инженерите Ивайло и Румен Драганови, представиха моделите за изграждане на жилищата. Те ще бъдат модерни, между 60 и 120 кв. м, и ще компенсират загубите на хората. „Ако някой си хареса модел, сме готови да му предоставим безплатно бъдещия архитектурен проект и плановете за ВиК, елинсталация, план за безопасно здраве, за пожарна безопасност и за енергийна ефективност“, обясни инж. Ивайло Драганов.

В село Бисер вчера шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов съобщи, че началникът на хасковската пожарна комисар Николай Вълчев ще бъде награден за отличната организация на кризисния щаб по време на бедствията в Хасковска област. „Почетен знак за Николай Вълчев” е заглавието по темата в „Новинар юг”. Шефът на местната пожарна ще получи най-високо отличие в системата на МВР – почетен знак първа степен.

„Общината прецака инвалидите с 1000 лв.” – така открива броя си днес „Хасковска Марица”. Клубът на инвалидите в Хасково е получил само 2 500 лв. от общинската субсидия за 2011 г. Това е с 1000 лв. по-малко, отколкото са били изплатени на другите две дружества на хора с увреждания – на слепите и на диабетиците. На тях са им били приведени пари на три транша, а на инвалидите – само на два, показа проверка на „Хасковска Марица“.

„Заради немотия 50-годишен си сложи въжето” – пише над челото си днес „Хасковска Марица”. Това е Янаки Христакиев. Той бе намерен обесен в дома си в любимешкото с. Вълче поле. Тялото на мъжа е открито в понеделник около 20 часа. Янаки бил много добър човек, на всички вършил работа и помагал. Местните го наричали Шоко. Имал скромна къща в покрайнините на селото, където живеел самотно. Нямал брак, нямал и деца. Останал кръгъл сирак още преди много години. Единственият му по-близък роднина останал брат му, но той имал психически отклонения и бил настанен в специализиран дом. Янаки дълги години работел в местната фурна в селото, където печал хляб.

Двата ежедневника пишат за задържания 21-годишен димитровградчанин, който уби 66-годишния Георги Минков край с. Крум. Станимир Колев признал пред психолози от института на МВР, че сутринта на 21 февруари се събудил и решил „да убие някой мангал“. Открит е и ножът, с който е заклан Георги, информираха разследващи. Тялото на Минков бе намерено в понеделник от помпиер. Мотивът е социопатия, жертвата и уличеният не са имали други близки контакти. Убитият не е от ромски произход, както бил планирал Станимир. Първоначално младият мъж, който обитава апартамент в центъра на Димитровград, е отричал да има каквото и да е общо със случая. Пробивът в защитната му версия станал, след като е бил подложен на детектор на лъжата.

„Водата отнесе две улици в Гарваново” – тема от втора страница на „Хасоквска Марица”. Обилното снеготопене през последните дни отнесе две чакълирани улици в Гарваново, трета е със скъсана асфалтова настилка. Това информира кметицата на селото Катя Карева. Водата, която се спуска от деретата образувала огромни реки и буквално отнесла целия път, намиращ се вдясно от първия мост на влизане в Гарваново. Отдолу се показали подземните комуникации. Хората, които живеят там вървяли по края на някогашната улица. Влизането на коли било невъзможно. Другата пометена от водната стихия улицабила до кметството.

„Изток“ виси със 100 бона на ВиК-Димитровград” – тема от първа страница на „Новинар юг”. 100 000 лв. са просрочените задължения на абонатите на ВиК от ромския квартал „Изток“, алармира вчера управителят на дружеството инж. Станимир Евтимов. В петък ще имам разговор с кмета на общината Иво Димов, защото това положение не може да продължава повече. В квартала има много незаконни сгради, по каква причина ние трябва да им доставяме вода? Местното население масово отваря хидрантите по улиците и използва водата за битови нужди. Картината наподобява фонтан – мият си колите, къпят се, перат. В резултат на тези техни действия пада налягането в целия квартал. Нерядко се е случвало събота и неделя в „Изток“ да нямат вода заради тези действия, описа обстановката инж. Евтимов.

„В СОУ „В. Левски“ с розови ленти срещу тормоз” – дописка от „Хасковска Марица”. Ученици от СОУ „В. Левски“ – Хасково, заложиха на розовото вчера. Възпитаниците на най-старото хасковско школо първи в региона се присъединиха към Световния ден за борба с тормоза в училище и завързаха розови ленти като символ за ненасилие. Инициатори на проявата станаха членове на Клуба за ООН, ръководен от педагогическия съветник Виолета Бозакова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button