Преса

Вестниците на 05.03.2012: Търсим яйца от нещастни кокошки, В Ивайловград гледат маслини

Вестниците в Хасково на 05.03.2012„Клиентите търсят яйца от нещастни кокошки“ – водещата тема на „Хасковска Марица“ е посветена на поскъпналите яйца. По две-три е масовата бройка, която напоследък се продава в кварталните хранителни магазини в града. Доскоро се купуваха най-малко по 5 яйца, а сега имаме случаи хората да искат дори по 1, казват търговци. Цената на едно яйце в търговската мрежа стигна 0,40 лв., заради това, че е снесено от свободна и щастлива кокошка и поскъпналия фураж.

„Кожното чака гласувани 100 000 лв. от общината“, пише вестникът на първа страница. Годишният лимит на Център за кожно-венерически заболявания – Хасково е увеличен с близо 50 % и се очаква да е около 120 хиляди лева. Броят на клиничните пътеки и структурата остават същите. Това стана ясно след като Кожното сключи договор за дейността си за 2012 г. със Здравната каса. Въпреки увеличението, лимитът е убийствено нисък. Това са пари само за болничния стационар, а за диспансерна дейност все още чакаме решението на Министерството на здравеопазването, коментира управителят д-р Веска Василева. Кожното продължава да е на ръба на фалита, след като падна от 635 000 лева за 2010 г. на едва 87 000 лева за миналата. Гласуваните от ОбС – Хасково 100 хил. лв. финансова помощ така и не бяха отпуснати и болничното заведение не е в състояние да погасява натрупаните дългове.

„Пускат още 10 училищни автобуса в Димитровград“ – още 10 училищни автобуса ще трябва да бъдат пуснати в община Димитровград заради преминаването на двусменно обучение на няколко училища. Те ще извозват 961 ученици от мястото, където живеят, до определеното приемно училище. Новата транспортна схема е във връзка с изпълнението на мащабен проект на местната управа за обновяване на пет учебни заведения. 2 531 270 лв. с включен ДДС е сумата, с която за 6 месеца ще бъдат реновирани сградите на три училища и две детски градини.

„12 години и 4 месеца затвор за убиеца от Лозен“ – и двата хасковски вестника посвещават статии на произнесената присъда за 31-годишния Никола Атанасов от с. Лозен за убийството на съселянина му Здравко Тошев през април м. г. Това решение взе 5-членен състав от Хасковския окръжен съд с председател Стратимир Димитров. Към това наказание магистратите причислиха и 10 месеца от стара присъда. Атанасов трябва да излежи  наказанието си при първоначален строг режим. Убиецът трябва да заплати и 60 000 лв. обезщетение на дъщерята на покойника за нанесени морални болки и страдания.

И двата вестника публикуват и обширни статии за плановете за новата шефка на Окръжен съд – Хасково Миглена Тянкова, която заяви в петък, че съдебната система в региона ще бъде подложена на пълна промяна.

„Маслините изместват тютюна в Ивайловградско“ – водещата тема на „Новинар Юг“. Традиционните тютюневи и лозови насаждения отстъпват място на други топлолюбиви култури. След внимателни проучвания и подготовка вече са засадени 7 дка маслини. По-голямата част от площите се намират южно от Ивайловград и са на трима частни собственици, останалите са в землището на село Свирачи, уточниха от общинската администрация. Според специалисти по земеделие районът, известен с мекия си климат, е много благоприятен за отглеждане на средиземноморски растителни видове. Тук успешно виреят смокини, нарове, бадеми и дафинов лист.

„Търсят телата на Бойчеви с хеликоптер, свързаха две села с върбови дървета“ – въпреки всички опити вече близо месец телата на загиналото между Бориславци и Малки Воден на 6 февруари семейство така и не са открити. От края на миналата седмица импровизиран мост – две върбови дървета, свързва двете села. „Хората започнаха да нервничат, семействата от Малки Воден не могат да си купят хляб, защото магазинът е в Бориславци. Всеки ден на огледи идват специалисти от Пътно управление, но не се прави нищо по въпроса за ремонта на отнесения мост, обяснява кметът на Бориславци Христо Николов. Според него най-удачният вариант е на тясно място, където водата е намаляла много, да се сложат три-четири гривни и участъкът да се засипе с баластра.

„Димитровградската болница в клинична смърт“ – тема от шеста страница на вестника, посветена на финансовото състояние на лечебното заведение. Стоителна фирма иска от МБАЛ „Света Екатерина“ 50 000 лева за ремонт отпреди 5 години, лекарите бягат. Общо задълженията на болницата са 1 200 000 лева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button