Преса

Вестниците на 06.03.2012 г.: 42 на сто е делът на сивата икономика, Прекратиха делото срещу Буцата

Пресата на 06.03.2012 г.„42 на сто е делът на сивата икономика“ – пише над челото си „Хасковска Марица“. Делът на сивата икономика у нас продължава да расте и вече подмина 42 на сто. През последните години данните на НСИ и работодателските организации за неформалната икономика се движеха между 15 и 38.5 на сто, последните проучвания обаче показаха, че делът е по-голям. Това съобщи вчера изпълнителният секретар на КНСБ Атанаска Тодорова. Строителството, туризма, селското стопанство, производството и продажбата на акцизни стоки, са секторите, в които има най-много нарушения на законодателството.

„Прокуратурата прекрати делото срещу Буцата“ – тема от първа страница на „Новинар юг“. Разследването срещу Веселин Бъчваров-Буцата е прекратено от окръжната прокуратура. Документацията обаче ще бъде изпратена на районните обвинители. На 28 юни миналата година пред хотел „Аида“ след спречкване издъхна Христо Георгиев. Тогава от полицията съобщиха, че починалият дължал пари на собственика на валутно-обменно бюро Бъчваров. Двамата се скарали, а кавгата им прераснала в побой. На път за болницата Георгиев починал.  Медицинската експертиза е дала повод на прокуратурата да прекрати делото. Специалистите обяснили, че между телесната повреда и смъртта няма пряка и непосредствена връзка. Според медиците болестите, които имал починалият Христо Георгиев, са станали причина за смъртта му, а не травмите, които били причинени от Веселин Бъчваров. Независимо какво е обвинението, евентуалното наказание е едно и също според Наказателния кодекс. Страните имат право да обжалват прокурорското постановление.

„Школата с двойни харчове за гориво“ – информира „Новинар юг“. Заради тежката зима част от училищата в града изхабиха близо два пъти повече гориво от лани. Въпреки направените разходи те бяха категорични, че ще успеят да се вместят в приетия бюджетен план за отопление.  Почти двойно по-големи са разходите за гориво на ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, където се отопляват на газ. „За декември и януари сме платили 27 хиляди лева“, информира замдиректорката Донка Маргаритова. Миналата зима в най-студените месеци училището е плащало за синьо гориво между 7 и 10 хиляди лева.

„Бисерски прасета се чешат в артефакти“ – с това заглавие открива броя си „Новинар юг“. Шестоъгълна колона от 14-15 век е намерена вчера в харманлийското село. Находката е открита при разчистването на една от кирпичените къщи. „Колоната е с дължина 1.50 м и дебелина 20 см. Най-вероятно е била част от храм или голяма сграда. Анализът ще покаже нейната точна възраст, но находката може да е и от турско време. Ако е от късното Средновековие, става дума за църква, в противен случай е част от джамия. „Находка от римско време откриха в Бисер“ – темата е намерила място на  втора страница на „Хасковска Марица“. Вестникът допълва, че в Бисер е намерена и находка от Римската епоха в дигата на реката. Откритието е подова настилка, която се е открила след наводнението. Според специалистите потопът е отмил пясъка и пръстта от дигата, при което се е открила и находката.

Междувременно помощите за село Бисер не спират. „Дом за стари хора събра пари за Бисер“, пише „Хасковска Марица“. Хора и организации от цялата страна продължават да дават пари за пострадалите хора в с. Бисер. Това е видно от регистъра на получените дарения на община Харманли. Там са всички благодетели, които са предоставили средства в помощ на засегнатите от наводнението на 6 февруари т.г. „Българите в Чикаго с кампания за Бисер“ – тема от страниците на „Новинар юг“. Българи в САЩ и Канада организираха дарителска кампания за оказване на помощ на пострадалите от наводненията в Бисер. Акцията започна от Чикаго, където се намира най-голямата българска общност отвъд океана. Касички бяха поставени в храмовете на Българската православна църква “Св. Иван Рилски Чудотворец“, “Св. София“ и в Българския център “Родина“.

„Още 2 месеца описват щетите на земеделците от бедствието“
, пише още вестникът.  Комисиите, които описват щетите на земеделските производители, ще продължат работа през март и април, когато е вегетативният период на растенията. Това съобщи вчера шефката на Областна дирекция „Земеделие“ Дора Ангелова. Загубите продължават да се описват в протоколи, но резултати ще има най-рано след два месеца, когато ще стане ясно колко от посевите няма изобщо да поникнат заради наводненията, поясни тя.

„Ресторантите пълни за 8 март, няма места“
– водещата тема на „Хасковска Марица“. Всички ресторанти в областния град са вече ангажирани за 8 март, свободните до вчера места бяха в ограничен брой, показа репортерска проверка. Нямаме никакви свободни маси за празничната вечер, всички места бяха запазени още от миналата седмица, обясняват ресторантьори. Тук-там все още има свободни маси, допълва ежедневникът.

„ГЕРБ даде на Сметната палата харченето на такса смет“ – дописка от първа страница на „Хасковска Марица“. Приходите от такса смет за м.г. на община Хасково не са използвани по предназначение, а това е нарушение на Закона за местните данъци и такси. Според него тези пари не могат да се използват за други дейности. Това гласи сигнал на съветниците от ГЕРБ в ОбС Хасково до председателя на Сметната палата. В писмото се настоява да се извърши одит на отчета за изпълнение на бюджета за 2011 и 2012 на общината по отношение на законосъобразността на определяне,разходване и отчитане на средствата за такса битови отпадъци в общината.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button