Преса

Вестниците на 19.03.2012: Топлото време натръшка мало и голямо. Хасково с 9 акта

Вестниците в Хасково на 19.03.2012„Топлото време натръшка мало и голямо“ – пише във водещия си материал „Хасковска Марица“. Медиците отчитат пик на острите инфекции през изминалата седмица. Затоплянето на времето и големите температурни амплитуди натръшкаха деца и възрастни. Увеличение на острите инфекции се забелязва от миналата седмица. Все още има единични случаи на грип, но повечето са вируси, провокирани от затоплянето, коментират джипита. При бебетата и малките деца не са рядкост и спастичните състояния, в които преминават респираторните заболявания. При по-големите пък има много белодробна патология – бронхити, бронхопневмонии. Паралелно циркулират ротавирусите с диарии и повръщания, доста болни са с гнойни ангини, добавиха общопрактикуващи лекари.

„Хасково с 9 акта от Сметната палата“ – водеща тема на втора страница. Девет акта за установяване на административно нарушение са съставени на община Хасково от Сметната палата. Установени са нарушения при провеждането на процедури за възлагане на обществени поръчки по реда на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Поставяни са ограничителни изисквания към участниците, гаранциите за участие на кандидатите не са възстановени в нормативно определения срок, не е спазен определения срок за изпращането на информация в Агенцията по обществени поръчки за сключени два договора. Това гласи одитът на палатата за периода 1 януари -31 декември 2010 г.

„Съкращават 8 в общинска администрация“ – този път информацията е с адрес Димитровград. Персоналът на Общинска администрация да бъде съкратен с 8 души, а броят на дирекциите да бъде намален от 6 на 5. Това предлага в докладна до ОбС кметът Иво Димов. Оптимизацията, която е във връзка с препоръката на финансовия министър Симеон Дянков за 15% съкращение, което обаче градоначалникът няма да спази докрай.
„5 г. затвор за убиец, блудствал с дете“ – криминална тема от трета страница на вестника. 5 г. лишаване от свобода за блудство получи 43-годишният Георги Янчев от Симеоновград. Присъдата бе произнесена от Хасковския окръжен съд в еднодневно заседание. Рецидивистът бе признат за виновен за това, че на 12 октомври м. г. е блудствал с 9-годишната Янка в Симеоновград. Мъжът примамил третокласничката, която се прибирала към вкъщи след училище. Детето се разплакало и започнало да крещи, а бандитът си плюл на петите. Момичето се прибрало и разказало за случилото се на майка си Иванка Пенева, която подала сигнал в полицията.

„Възрастна жена си сложи въжето“ – 74-годишна се обеси в дома си на ул. „Цариброд“ в Хасково. Покъртителната драма станала в петък следобяд, разказаха съседи. Възрастната жена живеела в къщата със сина си, снаха си и техните деца. Била вдовица, мъжът й починал преди много години. Имала и дъщеря, но тя била омъжена и живеела при съпруга си. Двете внучета са болни. Едното е момиче на около 18 г., което има детска церебрална парализа.

„Женско трио ще командва окръжния съд“ – водещата тема на „Новинар Юг“. Две димитровградчанки ще бъдат помощничките на председателя на окръжния съд Миглена Тянкова. Милена Петева, която винаги е казвала пред репортери, че афинитетът ѝ е гражданското право, ще оглави наказателното отделение. Милена Дечева пък ще застане начело на гражданската колегия. ВСС ще обяви официално имената на заместничките днес.

„Чобанин ликвидира стадото си за Великден“, пише вестникът. Овчарят Салибрям Ферзи, по-известен с прякора си Чакмак, е на път да се раздели със стадото си, призна самият той. Името му нашумя през 2004 година, когато Салибрям продаде расов коч на външния министър Соломон Паси. Животното, отгледано в родното село на Вежди Рашидов, първият дипломат подари на колежката си от Естония Кристина Оюланд. „Спирам с чобанлъка. За Великден, ако мога да продам всичко, ще е добре, ако не – до края на годината ще махна стадото, няма сметка“, разказа Чакмак. Салибрям Ферзи се занимава с животновъдство от 13 години насам. Гледа 81 овце и над 50 агнета. Занапред смята да се насочи към земеделието. Килограм живо тегло агнешко се търгува за 6 лева, овчето – за 8. Цената е твърде ниска и трудно оправдава разходите.

„Изток“ – между водомера и хидранта“ – статията е посветена на димитровградския ромски квартал. Над 100 000 лв. са задълженията на жителите на махалата към ВиК-Димитровград. Голяма част от борчовете висят повече от година. От края на миналата седмица започна спирането на водата на некоректните платци. За 3 дни бе отрязано водоподаването на над 20 абонати, в определени случаи и с помощта на багер. Групата се охраняваше от полиция, което предотврати евентуални ексцесии. Докато наказателната бригада на ВиК спираше водата на длъжници в долната махала, в горната с жилищните блокове злоупотребите продължаваха. Ромите масово развъртат хидрантите по тротоарите и използват водата за битови нужди. Тази кражба е толкова мащабна, че в определени часове от деня налягането в мрежата пада съвсем и чешмите в квартала пресъхват. Ромите си мият колите, перат или просто оставят хидрантите да текат.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button