Преса

Вестниците на 20.03.2012: Лекуват хасковлията за 84 лева. Потопът запрати трима на 15 квадрата

Вестниците в Хасково на 20.03.2012„Лекуват хасковлията за 84 лева, в Пазарджик – с двойно повече“ – водеща тема и за двата хасковски ежедневника. 84 лв. е средната сума за лечението на пациент в областта, която здравната каса плаща на болниците. Това е записано в протестната декларация на шефове на лечебни заведения от региона, която вчера бе връчена на д-р Павлина Куюмджиева, директор на Районната здравноосигурителна каса, пише „“Новинар Юг“ и дава сравнение. За лечението на пациент в област Пазарджик касата отпуска 153 лв., във Враца – 140 лв., в Сливен и Русе – по 128 лв., във Велико Търново – 104 лв. и в Стара Загора по 120 лв. на пациент. Според шефа на МБАЛ “Хасково” д-р Славчо Близнаков това не е справедливо, защото качеството на болничната помощ в областта не отстъпва на останалите региони.

„Болнични шефове въстанаха срещу консервативно финансиране“ – заглавието на „Хасковска Марица“ по темата. Шефовете на всички болници от Хасковска област се обединиха с декларация до Здравната каса относно консервативния исторически принцип на финансиране, който е в сериозен ущърб на пациентите от региона. Определените прогнозни бюджети от Националната здравно-осигурителна каса за 2012 г. не са аргументирани и адекватни, за да гарантират своевременна и достъпна болнична помощ на населението от Хасковска област.

„Потопът запрати 3-ма от Динево на 15 квадрата“ – статия на „Новинар Юг“. Трима души от селото – Яна и Георги Дойкови и синът им Петър, от месец и половина делят стая от 15 квадрата. След потопа, които заля региона на 6 февруари, хората са на квартира при техен съселянин. Къщата им е напълно необитаема и разрушена от наводнението. Те са единствените пострадали местни хора, които нямат близки и роднини в района и не могат да се подслонят другаде.

„Наводнената детска градина в Динево отвори врати“, пише „Хасковска Марица“. Автоматична пералня „Горение“ от най-висок клас дари вчера на ЦДГ „Синчец“ в с. Динево депутатът от БСП Емилия Масларова. Отделно Димчо Михалевски направи лично дарение на децата от 30 спални комплектаолекотени завивки, долни и горни чаршафи. Детската градина в Динево, заедно с още 60 домакинства пострада при наводнението в началото на февруари т.г. Придошлите води на река Улу дере заляха част от селото, целият първи етаж от детското заведение бе метър под вода.

„Срещу 5 бона пуснаха заловения с 1.17 млн. нелегални цигари“ – продължение по темата със заловените цигари. Мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5 000 лв. бе наложена на заловения хасковлия с 1.17 млн. къса контрабандни цигари. Това е определено от прокурора Георги Гешев. Огромната пратка цигари бе спипана от служители на митница Свиленград в камион с тоалетна хартия в края на миналата седмица. Тежкотоварният автомобил Скания влизал от Гърция в България. Камионът бил управляван от 45-годишен хасковлия с инициали И.И.

„Жепейци съдят прокуратурата за 75 бона“, пише „Новинар Юг“. Иск за поне 75 000 лева срещу прокуратурата на Република България внасят в съда оправданите от Свиленград по дело за кражба на 42 плазмени телевизора от влакова композиция. Делото ще е по Закона за отговорността на държавата за претърпени неимуществени вреди. Исковите молби ще бъдат внесени в деловодството на Темида до края на тази седмица.

„Поискаха оставката на ВиК шеф, отказал информация на съветник“ – управителят на ВиК – Димитровград инж. Станимир Евтимов да подаде оставка, настоява в докладна записка общинският съветник от коалиция “ДА за Димитровград!” Тодор Ташев. Той я внесе в деловодството на общинския съвет вчера следобед. В мотивите си Ташев сочи, че Евтимов му е отказал информация за дейността на ВиК и така всъщност не е предоставил информация на съдружник на водното дружество, какъвто е местният парламент. Вносителят на докладната твърди, че по този начин Евтимов влиза в противоречие с дружествения договор и Търговския закон. Освен това законотворецът има съмнение, че са допуснати нарушения на Закона за обществените поръчки и наредбата за възлагане на малки обществени поръчки през 2011 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button